Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών και κυρίως το θέμα της Λαϊκής Τράπεζας κυριαρχεί στις κυπριακές εφημερίδες. >>>

 

Στους δρόμους συγκεντρώνονται, πάλι, σήμερα, Κύπριοι πολίτες, καθώς η κρίση στο τραπεζικό σύστημα διέρχεται την έβδομη μέρα του.

Την πρόταση της Κύπρου για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ παρουσίασε στην τρόικα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Νέα αναβολή παίρνει η συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής, που είχε προγραμματιστεί για τις 10:00.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Συγκοινωνιών της Κύπρου, Τάσου Μητσόπουλου στη ΝΕΤ, οι εκπρόσωποι των δανειστών κρίνουν τη λύση στην οποία κατέληξε η κυπριακή ηγεσία ανεπαρκή και επαναφέρουν στο τραπέζι το κούρεμα καταθέσεων.

Όπως είπε, από το Eurogroup και την τρόικα εκτιμάται πως δε θα αποδώσει το Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης το ποσό που χρειάζεται.

Διευκρίνισε πάντως ότι γίνεται συζήτηση για ηπιότερο κούρεμα σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και επανέλαβε ότι οι καταθέσεις κάτω του ποσού αυτού είναι εγγυημένες.

Για το απόγευμα μετατίθεται η συνεδρίαση της Βουλής

Βάσει των νέων δεδομένων η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να συνεδριάσει τελικά αργά το απόγευμα.

Το Κυπριακό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει κατορθώσει να διεξέλθει του τεράστιου όγκου των κυβερνητικών νομοθετημάτων που αφορούν στην εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και στο Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Ενδιαφέρουσα είναι και η αρθρογραφία για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της Κύπρου, αλλά και για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και των πολιτικών αρχηγών.

Στους δρόμους οι πολίτες

Εκατοντάδες πολίτες, κυρίως εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα, συγκεντρώνονται στην Κυπριακή Βουλή, όπου αναμένεται να συζητηθούν τα νομοσχέδια στο πλαίσιο του Plan B της Λευκωσίας.

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του πρώτου εκτελεστικού διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας, ο οποίος εκτίμησε ότι η αρχική πρόταση του Eurogroup «ήταν καλύτερη από αυτό που γίνεται σήμερα».

Επιστρέφει από Μόσχα ο Μ. Σαρρής

Στη Λευκωσία επιστρέφει ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, λέγοντας πως στις διήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις ρωσικών εταιρειών σε κυπριακές εταιρείες ή χρεόγραφα με αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του κυπριακού φυσικού αερίου.

«Όσον αφορά τη ρωσική πλευρά, οι συνομιλίες τελείωσαν» είπε ο ρώσος υπουργός, λέγοντας πως δεν υπήρξε ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις. Όσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης του υφιστάμενου ρωσικού δανείου, η Μόσχα θα περιμένει την απόφαση της τρόικας.

Όπως υποστηρίζει πάντως το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές κοντά στις συνομιλίες, δεν υπήρξε συμφωνία ούτε για την επιμήκυνση του ήδη υφιστάμενου δανείου από τη Ρωσία.

Τι γίνεται με τις ακάλυπτες επιταγές

Σε βρόγχο για εκατοντάδες Έλληνες επιχειρηματίες έχουν εξελιχθεί οι ακάλυπτες επιταγές κυπριακών τραπεζών. Με απόφαση του Γραφείου Συμψηφισμού Αθηνών εκδόθηκε εγκύκλιος προς τις τράπεζες να μην εκκαθαρίζονται επιταγές έκδοσης κυπριακών τραπεζών στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών, μέχρι νεωτέρας. Εάν τις αμέσως επόμενες ημέρες δεν υπάρξει σε συμφωνία για το κυπριακό Μνημόνιο τότε εκατοντάδες επιχειρηματίες θα βρεθούν με ακάλυπτες επιταγές και θα εγγραφούν στον «Τειρεσία».

Διαψεύδουν ανώτατες πηγές του υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα και πληροφορίες που αναφέρουν πως θα μπορούσαν από ενδεχόμενη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας να κινδυνέψουν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της Cyprus Popular Bank στην Ελλάδα.

Κόκκινη κάρτα των Γερμανών στο plan B

To Eurogroup ενδέχεται να συνεδριάσει για την Κύπρο μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναφέρει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής για το plan B αναμένεται, μέχρι νεωτέρας, να ξεκινήσει το νωρίτερο το απόγευμα -στο οποίο το Βερολίνο φαίνεται να βγάζει κόκκινη κάρτα.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παρέμβαση στα ασφαλιστικά ταμεία για να καλυφθεί η «τρύπα» στο κυπριακό πρόγραμμα, διαμήνυσε η Μέρκελ μιλώντας σε βουλευτές της, σύμφωνα με όσα αναφέρουν συμμετέχοντες στη συνάντηση. Η Κύπρος, τόνισε, «πρέπει να καταλάβει ότι το τρέχον τραπεζικό μοντέλο της πέθανε», σημειώνοντας ότι το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή της Λευκωσίας στην Ευρωζώνη αλλά η Κύπρος «δεν πρέπει να εξαντλήσει την υπομονή του Eurogroup».

Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς. Το κλίμα επηρεάζουν οι εξελίξεις στην Κύπρο και οι επιπτώσεις τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.