3F1AM2STILIΣτους 400 οι Έλληνες και στους 100 οι συμμετέχοντες στις δυο κλαδικές εκθέσεις – Διαγωνισμός μαγειρικής με 500 συμμετοχές στο πλαίσιο των εκθέσεων >>>

 

Το δυναμισμό και την εξωστρέφεια της ποιοτικής εγχώριας παραγωγής τροφίμων και ποτών, κλάδους που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την ύφεση, προσφέροντας δουλειά σε χιλιάδες ανέργους, φιλοδοξεί να αναδείξει η 22η Διεθνής έκθεση τροφίμων-ποτών- μηχανημάτων και εξοπλισμού Detrop και η 4η Διεθνής έκθεση οίνου Oenos, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η ΔΕΘ-Helexpo από σήμερα 7 ως και την Κυριακή 10 Μαρτίου. Τα εγκαίνια των εκθέσεων γίνονται σήμερα το βράδυ.
Η Detrop, όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την έναρξή της, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Θεόδωρος Σουμπάσης , αποτελεί τη μοναδική ελληνική έκθεση του είδους της και θέλοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα των προϊόντων της, ανέφερε ότι τα τρόφιμα απέσπασαν πέρυσι μερίδιο 19,3% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, σημειώνοντας αύξηση 9,3% σε ετήσια βάση.
Όπως οι εκθέτες είναι αυξημένοι κατά 20% συγκριτικά με την περσινή εκδήλωση και φθάνουν τους 400 Έλληνες, ενώ συμμετέχουν και 100 προσκεκλημένοι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας, ανέφερε ότι οι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες στις εκθέσεις, η είσοδος στις οποίες επιτρέπεται μόνο σε επαγγελματίες, προέρχονται από Γερμανία, Ρωσία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Αυστρία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σουηδία, Σλοβακία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Δανία και Βόρεια Αμερική.

Στις Detrop-Oenos, το «παρών» θα δώσουν κορυφαίοι σεφ, εξειδικευμένα στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων, στελέχη και ιδιοκτήτες φημισμένων εστιατορίων και σχετικών αλυσίδων, από διάφορες περιοχές του κόσμου.
Αυξημένη αναμένεται φέτος, έναντι της περσινής διοργάνωσης, και η παρουσία χονδρεμπόρων ελληνικών τροφίμων-ποτών από τη Γερμανία, που όπως ανέφερε ο κ. Τζήκας, αποτελεί τη μεγαλύτερη σχετική αγορά της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Εκτός από τις Detrop και Oenos, υπάρχουν και εκθεσιακές συμμετοχές που εντάσσονται στην έκθεση Biologica, που φέτος γιορτάζει τα πέντε της χρόνια.
Θα γίνουν, επίσης, διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως μεταξύ άλλων, ημερίδα με θέμα «ο ρόλος του ξύλου βελανιδιάς στην παλαίωση οίνου», η απονομή των βραβείων του 13ου Διεθνούς διαγωνισμού οίνου, υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, σαλόνι γευσιγνωσίας και ο 8ος διαγωνισμό Μαγειρικής ΝΑ Ευρώπης, με 500 διαγωνιζόμενους από 15 χώρες.