Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.>>>

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας 10 υπουργών, που θα έχουν συναντήσεις με Τούρκους ομολόγους τους. Μάλιστα στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου ( ο οποίος αναχωρεί από σήμερα για την Τουρκία μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Β.Κασκαρέλη) συζητήθηκε το πλαίσιο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε αυτό το ταξίδι και κυρίως η τακτική που θα έχουν οι υπουργοί στις διμερείς επαφές τους με τους ομολόγους τους.
Τα θέματα, που θα τεθούν επί τάπητος είναι ζητήματα "χαμηλής πολιτικής", ακόμα και η συμφωνία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Έτσι δεν αναμένεται να υπάρξουν προστριβές, αφού σε επίπεδο υψηλής πολιτικής οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δοκιμάζονται με αφορμή την υφαλοκρηπίδα.
Ερωτηματικό παραμένει και κατά πόσο θα προχωρήσει η υλοποίηση των συμφωνιών αυτών. Διότι από τα μνημόνια συνεργασιών που υπεγράφησαν στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου-Ερντογάν το 2010 δεν υλοποιήθηκε σχεδόν κανένα. 


Και επιχειρηματικό φόρουμ

Μαζί με τον Πρωθυπουργό ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη και 90 Έλληνες επιχειρηματίες, που θα λάβουν μέρος στο σημαντικό επιχειρηματικό συνέδριο, που οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν την Τρίτη. Η τεράστια αγορά της Τουρκίας, αλλά και η συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία της δημιουργούν προϋποθέσεις για να προωθηθούν τα Ελληνικά προϊόντα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες και ευκαιρίες.