Με ένα ιδιαίτερα σκωπτικό ύφος ο Τούρκος Υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Κύπρο. "Δεν αρμόζει σε εμάς να χτυπάμε αυτόν που πέφτει" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Χρησιμοποιώντας μια τουρκική έκφραση ο Εγκεμέν Μπαγίς προκάλεσε για μια ακόμα φορά την Ελληνική και Κυπριακή πλευρά με την πρότασή του να χρησιμοποιήσει η Κύπρος την τουρκική λίρα σαν νόμισμά της.
Αφού πρώτα επιτέθηκε στο πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια για κακή διοίκηση τα αποτελέσματα της οποίας φαίνονται τώρα και τα πληρώνει η νέα διοίκηση του κ. Νίκου Αναστασιάδη τόνισε: " Δεν μας αρμόζει να χτυπάμε αυτόν, που πέφτει". 
Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους τόνισε χαρακτηριστικά πως η τότε διοίκηση, που απέρριψε το σχέδιο Ανάν, έφερε σε πτώχευση την Κύπρο, ενώ είχε την προεδρία της ΕΕ.
Και κατέληξε χρησιμοποιώντας ένα ύφος περιπαικτικό: "Να τους βοηθήσει ο Θεός να σωθούν. Ο γείτονας έχει ανάγκη τον γείτονα. Αν τεθεί θέμα να βγουν από το ευρώ, όπως το ψευδοκράτος έτσι και οι Ελληνοκύπριοι, εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τουρκική λίρα εμείς το βλέπουμε ζεστά αυτό. Ελπίζουμε ότι πολιτική αβεβαιότητα δεν θα υπάρξει".