Τα "άκουσε" από Ρεπούση και Χριστοφιλοπούλου ο Υπουργός Παιδείας στη συζήτηση για το σχέδιο "Αθηνά".

Οι κυβερνητικοί εταίροι αντέδρασαν έντονα με το σχέδιο Αθηνά, που προωθεί τον εξορθολογισμό στην κατανομή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανά την επικράτεια. Μάλιστα κατηγορούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πως υπέκυψε σε πολιτικές πιέσεις και σχεδίασε το νέο ακαδημαϊκό χάρτη με βάση τοπικιστικά συμφέροντα.
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΠ η κ. Ρεπούση ήταν εξαιρετικά επικριτική προς τους χειρισμούς του κ. Αρβανιτόπουλου και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη σύνταξη ενός νέου με διαφανή, αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια.
Αναφορικά με την τωρινή κατανομή των ιδρυμάτων τόνισε πως είναι πρωτόγνωρη, αφού πουθενά αλλού δεν υπάρχει τέτοια διασπορά. "Πράγματι αναπτύχθηκε ένα σύστημα όχι προς το συμφέρον της παιδείας, ούτε των πολιτών. Κάθε φορά που είχαμε εκλογές είχαμε δημιουργία πολλών τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ".
Και συνέχισε προσθέτοντας: "Είπαμε από την αρχή ότι θα στηρίξει η ΔΗΜΑΡ τον επανασχεδιασμό, στο βαθμό που οι αλλαγές θα είναι συναρτημένες με επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια και όχι να υπακούν σε τοπικές με μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ενεργοποίηση ΑΔΙΠ είπαμε από την αρχή. Αντί γι' αυτό, αντί να ενεργοποιηθεί η αρχή διασφάλισης και πιστοποίησης ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, το υπουργείο σχεδίασε αυτόν το νέο χάρτη με κλειστές τις πόρτες. Και το υπουργείο επένδυσε σε μια ιδιωτική εταιρεία την καταγραφή των στοιχείων".
Και κλείνοντας ζήτησε να αποσυρθεί το "σχέδιο Αθηνά", να γίνει μια αξιολόγηση αντικειμενική, διαφανής και με κριτήρια επιστημονικά, ενώ πρότεινε ριζική αναδιάρθρωση μέσω κοινοπραξίες πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια.



Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε ενστάσεις για το σχέδιο που κατατέθηκε στο σύνολό του. Επιφυλάσσομαι γιατί το πήραμε χθες βράδυ, αλλά φαίνεται ότι η αναδιάρθρωση που πρωτίστως πρέπει να έχει ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε».

«Δεν μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν σχολές έτσι, σας αδικεί αυτό. Να έχουμε ένα πρόγραμμα στήριξης των φοιτητών που θα μετακινηθούν» συμπλήρωσε.