etkhesi_keimilia_21_20130325_01.jpg
Κειμήλια του 1821 εκτίθενται, από σήμερα, στο Υπουργείο Μακεδονίας Θεσσαλονίκη – Ανάμεσά τους η προκήρυξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία >>>

 

Την έκθεση με τίτλο: «Η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία», εγκαινιάζει, το μεσημέρι, ο ΥΜΑΘ Θόδωρος Καράογλου.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το υπουργείο και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και θα λειτουργεί στο Διοικητήριο, από Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00-16.00 Σάββατο και Κυριακή: 09.00-14.00.

Όσοι επισκεφθούν την έκθεση, η οποία θα παραμείνει στο ΥΜΑΘ μέχρι τις 10 Ιουνίου 2013, θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά σπάνια τεκμήρια της επανάστασης του 1821 όπως η πρωτότυπη προκήρυξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία με υπογραφή και σφραγίδα του Υψηλάντη, πρωτότυπες επιστολές του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, καθώς και προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών όπως το καριοφίλι και οι παλάσκες του γέρου του Μοριά, οι πιστόλες του Αθανάσιου Διάκου και του Μακρυγιάννη, το μαχαίρι του Αλέξανδρου Υψηλάντη, η πριονωτή σπάθα του Γεωργίου Καραϊσκάκη και άλλα.

Όπως επισήμανε ο κ. Καράογλου: «Θέλουμε το Υπουργείο να είναι ανοικτό στους πολίτες. Μέσω αυτής της σπουδαίας έκθεσης, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης θέλει να φωτίσει την άγνωστη σε πολλούς συμβολή της Βόρειας Ελλάδας στην επανάσταση του 1821. Η Μακεδονία μπορεί να μην απελευθερώθηκε τότε, συνέβαλε όμως με το αίμα των ηρώων της στην Εθνική Παλιγγενεσία. Η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη την οποία επέδειξαν οι αγωνιστές εκείνης της εποχής. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επανάσταση στη Μακεδονία ήταν πάρα πολύ σημαντική το 1821. Ωστόσο είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι πρόγονοι μας στην ουσία ήταν η “ασπίδα”, η οποία κράτησε πολύτιμες τούρκικες δυνάμεις, βοηθώντας τους Έλληνες της νοτίου Ελλάδος να αποκτήσουν την ελευθερία τους περίπου 100 χρόνια νωρίτερα από εμάς. Με την παρούσα έκθεση θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες ότι οι πρόγονοί τους αγωνίστηκαν και πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, εθνικής ανάτασης και όλοι οι Έλληνες να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, μαθαίνοντας ότι με αγώνες μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Ο Ελληνισμός, στο διάβα της ιστορίας του, ενωμένος πέτυχε θαύματα. Ενωμένοι, λοιπόν, μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση το συντομότερο δυνατόν».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Βασίλειος Νικόλτσιος, τόνισε πως «λίγος κόσμος γνωρίζει ότι ο τουρκικός στρατός βρήκε αντίσταση και καθυστέρησε στη Μακεδονία, επιτρέποντας στον αγώνα να φουντώσει στην Πελοπόννησο. Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Νάουσα και Όλυμπος υπέστησαν μεγάλα δεινά κατά την περίοδο της επανάστασης, με ολόκληρα χωριά να αφανίζονται».