Μοσχοβισί (υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας), Λαγκάρντ (πρόεδρος του ΔΝΤ), Σόιμπλε (Γερμανός πρωθυπουργός) και Φέκτε (Αυστριακή πρωθυπουργός), συζητούν για το μέλλον της Κύπρου. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απουσιάζει…
Μοσχοβισί (υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας), Λαγκάρντ (πρόεδρος του ΔΝΤ), Σόιμπλε (Γερμανός πρωθυπουργός) και Φέκτε (Αυστριακή πρωθυπουργός), συζητούν για το μέλλον της Κύπρου. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απουσιάζει…

Τι προβλέπει η πρωινή συμφωνία – Δεν πειράζονται οι καταθέσεις ως 100.000 ευρώ – Δεσμεύονται οι υπόλοιπες >>>

 

Να κλείσει την μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ώστε να αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της, ζήτησε, τα ξημερώματα, το Γιούρογκρουπ από την Κύπρο. Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές φέρονται να συμφώνησαν και τη συμφωνία αυτή ενέκρινε το Γιούρογκρουπ…

Η φωτογραφία πάνω, είναι χαρακτηριστική του κλίματος του Γιούρογκρουπ: Μοσχοβισί (υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας), Λαγκάρντ (πρόεδρος του ΔΝΤ), Σόιμπλε (Γερμανός πρωθυπουργός) και Φέκτε (Αυστριακή πρωθυπουργός), συζητούν για το μέλλον της Κύπρου. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απουσιάζει…

Η συμφωνία προβλέπει πως οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης - της Τράπεζας Κύπρου.

Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει 9 δις. ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ.

Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.