giatroi_01.jpg
Δραματικές καταγγελίες από εργαζόμενους και γιατρούς – Πότε και πού θα γίνουν οι κινητοποιήσεις >>>

 

Λουκέτα σε νοσοκομεία, ως το καλοκαίρι, βλέπουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Κι όλα αυτά ενώ οι ασθενείς, όταν πηγαίνουν για μια επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο, καλούνται να φέρουν από το… σπίτι τους, φάρμακα, σύριγγες, ακόμη και βαμβάκι και οινόπνευμα!

Νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που έδωσαν, σήμερα, συνέντευξη Τύπου, περιέγραψαν με μελανά χρώματα τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τν Γ. Λειβαδιώτη, πρόεδρο των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο σε μέρα εφημερίας το 40% των ασθενών φεύγει χωρίς να εξετασθεί, όπως είπε η Ελένη Χατζηγεωργίου εκπρόσωπος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Παπανικολάου, «ανασφάλιστοι δεν μπορούν να να κάνουν χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία», στο ΑΧΕΠΑ «έκλεισαν τμήματα και άλλα υπολειτουργούν, ενώ οι ασθενείς πρέπει να φέρνουν οι ίδιοι σύριγγες, γάζες, οινόπνευμα και πολλά υλικά που χρειάζονται», όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Χαράλαμπος Κοροξενός, ενώ στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, Δ. Μαυρόπουλο, μειώθηκε η εργολαβία καθαριότητας και «καθαρίζονται πλημμελώς μονάδες εντατικής θεραπείας και χειρουργεία».

«Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν μειωθεί κατά 10.000 οι οργανικές κλίνες των νοσοκομείων, από 45.000 σε 35.000. Με τα νέα οργανογράμματα θέλουν να παρουσιάσουν ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Ηδη από 600 κλινικές υπό συγχώνευση, μιλάνε τώρα για 780. Θέλουν να οδηγήσουν σε συρρίκνωση, συγχώνευση και εν τέλει κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων. Λόγω της υποχρηματοδότησης και τους προϋπολογισμούς εξαθλίωσης, νοσοκομεία οδηγούνται σε υπολειτουργία και ορισμένα κινδυνεύουν με αναστολή λειτουργίας», τόνισε ο Πέτρος Κετίδης, πρόεδρος της ΕΔΟΘ.

Κι όλα αυτά ενώ τα νοσοκομεία όχι μόνο δεν έχουν έλλειμμα αλλά παρουσιάζουν πλεόνασμα:

  • Στο Γεννηματάς, έχουν να λαμβάνουν 20 εκατ. ευρώ ενώ οι υποχρεώσεις προς τρίτους είναι 8 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπάρχει πλεόνασμα 12 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν ισχύει όμως, αφού δια νόμου διαγράφονται τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων έως 31/12/2011 δηλαδή περίπου 10 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα.
  • Στο Παπανικολάου, από τα 98 εκατ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός τα 51 εκατ. ευρώ είναι πληρωμές παρελθόντων ετών. «Ηδη καλύψαμε τα 59 εκ. ευρώ Ετσι όπως πάει, ούτε το καλοκαίρι δε θα βγάλουμε», σημείωσε η κ. Χατζηγεωργίου.
  • Στο ΑΧΕΠΑ το 2010 η χρηματοδότηση ήταν 72 εκ. ευρώ και φέτος μειώθηκε στα 33 εκ. Στο Αγιος Δημήτριος από τα 12 εκατ. ευρώ το 2010 ο προϋπολογισμός μειώθηκε φέτος στα 7 εκατ. ευρώ.
  • Στο «Θεαγένειο» πέρσι ο προϋπολογισμός ήταν στα 56 εκ. και φέτος ανέβηκε στα 76 εκ. ευρώ εκ των οποίων όμως τα 39 εκ. ευρώ είναι από οφειλές Ταμείων που έχουν διαγραφεί. «Θα φτάσουμε τέλη του χρόνου και δε θα μπορούμε να λειτουργήσουμε», σημείωσε η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Θεαγένειο.

Η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία καταγράφηκε και στη σύσκεψη φορέων στο ΕΚΘ, που συγκάλεσε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, όπου όμως έδωσαν το παρών ελάχιστοι εκπρόσωποι φορέων (ΕΚΘ, δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης Συκεών κ.α.)

Οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι βγαίνουν στους δρόμους. Αύριο συγκαλούν σύσκεψη στην ΕΔΟΘ και την Τρίτη 2 και την Πέμπτη 4 Απριλίου θα αποκλείσουν γραφεία διοικήσεων και ταμείων στγα νοσοκομεία, ώστε να μην πληρώνουν οι ασθενείς τα 5 ευρώ και αποκλεισμούς κόμβων.

Στις 9 Απριλίου καλούν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας όλους τους κοινωνικούς φορείς ενώ την Πέμπτη 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αριστοτέλους έξω από τα γραφεία των ΔΥΠΕ.

Για τις 17 Απριλίου έχει προγραμματιστεί 6ωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, στην Αθήνα έξω από το υπουργείο Υγείας και στη Θεσσαλονίκη έξω από τα γραφεία των δύο ΔΥΠΕ στην Αριστοτέλους.