arxaia_eyrhmata_metro_thessalonikh_01.jpg
Θα πραγματοποιήσουν πορεία από την Καμάρα στον, υπό κατασκευή, σταθμό Βενιζέλου >>>

 

Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να επισκεφθούν τα μέλη της το σημαντικό βυζαντινό εύρημα στο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη του μετρό πραγματοποιεί, σήμερα, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας καλεί την πολιτεία να φροντίσει για τη διατήρηση του του μαρμαροστρωμένου δρόμου στη θέση του ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε αρμονική συνύπαρξη με τις κυκλοφοριακές ανάγκες της νέας πόλης, κάτι που, όπως υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι μέλη της, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τη σωτηρία αντίστοιχων σημαντικών αποκαλύψεων, εκτός των ελληνικών συνόρων, όπως το βυζαντινό λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Η ΧΑΕ θα συναντήσει τα μέλη της στη Θεσσαλονίκη στην Αψίδα του Γαλερίου, στη 1.30 μετά το μεσημνέρι και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει πορεία κατά μήκος της Εγνατίας οδού προς τα νέα ευρήματα, όπου θα ξεναγηθεί από αρχαιολόγους της αρμόδιας 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση με την παρουσία επιστημονικών και κοινωνικών φορέων στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.