opera_tis_parakmis_02.jpg

Την παράσταση «Η όπερα της παρακμής» αλά Μπρεχτ, παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης, η Ομάδα «Θεάτρου Όραμα», σήμερα και αύριο, Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Mαρτίου 2013. >>>

 

Η σκηνοθεσία είναι του Θεόφιλου Λάλου και της Δώρας Σκαρλάτου.

“Όταν η φτώχεια και η δυστυχία γίνονται καθεστώς, η τέχνη οφείλει να ανασκουμπωθεί και ν΄αφήσει στην άκρη τη θαλπωρή του εγωκεντρισμού της και της ψευδεπίγραφης ευδαιμονίας. Να πρωτοπορήσει στην ανάδειξη των αιτιών που οδηγούν ανθρώπους, που μέχρι χθες είχαν ονοματεπώνυμο στην καθημερινότητα και δικαίωμα στο μέλλον, να γίνονται μέσα σε μια στιγμή αυτόχειρες”, λένε για την παράσταση οι σκηνοθέτες και συνεχίζουν:

“Επιβάλλεται να γίνει «μπροστάρισσα» στην αφύπνιση των χασμουρημένων «θέλω» και να χλευάσει με κάθε τρόπο τους δικτάτορες των αρρωστημένων «πρέπει». Για να πάψουν ν΄αναπνέουν οι αριθμοί και να ψυχορραγούν πεινασμένα παιδιά, στους δείκτες μιας διεφθαρμένης παγκοσμιοποίησης, είναι ιερό καθήκον της τέχνης να πει ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ!Γραβατωμένους βρυκόλακες που πίνουν το αίμα άνεργων και απόκληρων για να χορτάσουν οι δικές τους επόμενες γενιές, η τέχνη του θεάτρου με την πένα της μπορεί να τους στείλει στην αγχόνη του γέλιου επί σκηνής. Ζητιάνοι, πουτάνες και εγκληματίες θα φαντάζουν μπροστά τους οι άγιοι της κόλασης που οραματίστηκαν, προβάλλοντας το « ο θάνατός σου η ζωή μου» ως το ιδανικό σύστημα που πρέπει να ζήσουν τα παιδιά μας!
Ευχαριστούμε πολύ, δεν θα πάρουμε”!

Από το Βαυαρία στις ΗΠΑ και πάλι πίσω…
Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ γεννήθηκε το 1898 στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας και πέθανε το 1956 στο Ανατολικό Βερολίνο. Η μητέρα του ήταν Προτεστάντισα και ο πατέρας του Καθολικός, διευθυντής εταιρείας χάρτου.

brext_02.jpg
Κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, συνάντησε και δούλεψε με το συνθέτη Χανς Έισλερ και ανέπτυξαν φιλία ζωής.

Το 1923 προσλήφθηκε βοηθός σκηνοθέτη στο Γερμανικό Θέατρο του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Μαξ Ράινχαρτ. Άρχισε να φοιτά στη Μαρξιστική Εργατική Σχολή και μελέτησε διαλεκτικό υλισμό.

Η προσαρμογή της “Όπερας των ζητιάνων” του Τζον Γκέι με το όνομα “Η Όπερα της Πεντάρας” σε στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ και μουσική Κουρτ Βάιλ προκάλεσε αίσθηση στο Βερολίνο και ο αντίκτυπός του επηρέασε την παγκόσμια σκηνή Μιούζικαλ. Στην όπερα αυτή, ο Μπρεχτ στηλίτευε την καθώς πρέπει βερολινέζικη αστική τάξη που πρόσαπτε στο προλεταριάτο έλλειψη ηθικής.

Το 1933, με την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, ο Μπρεχτ αυτοεξορίστηκε μέχρι το έτος 1948. Έζησε πρώτα στη Δανία και τη Φινλανδία και μετά στις ΗΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Στη Μόσχα εξέδωσε, σε συνεργασία με άλλους Γερμανούς συγγραφείς, το περιοδικό «Η Λέξη».  Στην Αμερική, όπου έζησε το κύριο μέρος της ζωής του, δέχθηκε έντονες διώξεις από το Μακαρθικό καθεστώς.

Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και μαζί με τη Χέλενε Βάιγκελ ίδρυσαν το Μπερλίνερ Ανσάμπλ. Το 1950 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Τεχνών.

Τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο της ΛΓΔ το 1951 και με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1954.

Η ταυτότητα της παράστασης

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Θεόφιλος Λάλος   Δώρα Σκαρλάτου

Σκηνικά
Θάνος Καρώνης

Κοστούμια
Έλλη Τελεβάντου

Συνοδεία πιάνου |
Προσαρμογή μουσικής & στίχων
Μαρίνα Χονδροματίδου

Χορογραφίες
Ελένη Συνδίκα

Μακιγιάζ
Μάγδα Μπαραχάνου

Ηχοφωτιστική κάλυψη
Γρηγόρης Μόσχου

Διανομή

Νατάσσα Αστρεινίδη
Παρουσιαστής

Νίκος Παπαφιλλίπου
Μάκι, ο φονιάς | Ζητιάνος

Άλκηστις Γιωγιού
Μάκι, ο φονιάς | Ζητιάνος

Δήμητρα Μούρτζιου
Πόλι | Ζητιάνος | Πόρνη

Σοφία Ιεροδιακόνου
Πόλι | Ζητιάνος | Πόρνη

Βασιλίνα Κατερίνη
Πόλι | Έντι | Ζητιάνος | Πόρνη

Γιάννης Θεοδωρίδης
Κύριος Πίτσαμ

Βάντα Ερμείδου  
Κυρία Πίτσαμ | Φιλτς | Ζητιάνος

Βασιλική Ανθοπούλου
Κυρία Πίτσαμ | Φιλτς | Ζητιάνος

Νίκος Κρητικός
Μπράουν, ο τίγρης

Γιούλη Πλατιά
Τζένι | Χελώνας

Τζένη Σταθοπούλου
Χελώνας | Τζένι

Αθηνά Κερανά
Λούσι | Πόρνη | Ζητιάνος

Ελένη Πατίκα
Λούσι | Πόρνη | Ζητιάνος

Παναγιώτης Παπαντωνίου
Παπάς | Αρχιφύλακας Σμιθ

Τιτίκα Κουρκτσόγλου
Φιλτς | Ζητιάνος

Τάνια Βρατσκίδου
Μαθιός

Μαρία Μαυρίδου
Γκαβός | Ζητιάνος

Ηλίας Μπερμπέρης
Λάρι, ο χοντρός

Γιάννης Λάσκος
Σουγιάς | Αστυφύλακας

Παναγιώτης Παπαοικονόμου
Έντι | Ζητιάνος

Πέτρος Παπαντωνίου
Αρχιφύλακας Σμιθ

Δήμητρα Αλωπούδη
Πόρνη

Δανάη Θεολόγου
Κορίτσι οίκου ανοχής

Βασιλίνα Ρώσση
Κορίτσι οίκου ανοχής

Ώρα έναρξης 20:00 | Τιμή εισιτηρίων | 4€ προπώληση, 5€ είσοδος

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Θεόφιλος Λάλος
Γεννήθηκε στην Κρανιά Ελασσόνας! Ξεκινά να ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο το 1981. Το 1983 δίνει εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας απ' την οποία αποφοιτά το 1986. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους της Θεσσαλονίκης : «Αλφαβητάρι», Κ.Θ.Β.Ε., «Παράγκα», «Δημοτικό Θέατρο Συκεών», «Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης», «Σύγχρονο Θέατρο Ροντίδη», Εταιρία θεάτρου «Μαίωτρον», «Παράθλαση», «Νέμεση», «Ουτοπία», καθώς και με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Ίδρυσε την εταιρία θεάτρου «Κλαυσίγελως», της οποίας είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση για πέντε χρόνια.  Συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς συμμετέχοντας σε πάνω από 50 θεατρικά έργα πρωταγωνιστώντας στα περισσότερα απ' αυτά. Τα τελευταία 18 χρόνια έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου στο Δήμο Θέρμης. Σκηνοθέτησε σχεδόν 120 παραγωγές αφού περάσαν απ΄τα χέρια του πάνω από 4.000 «επίδοξοι», «αγουροξυπνημένοι», «τρελαμένοι», «φερέλπιδες», ηθοποιοί!

Δώρα Σκαρλάτου
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Συνεργάστηκε με το Δημοτικό Θέατρο Βέροιας. Υπήρξε μέλος της «Πειραματικής Σκηνής» της Τέχνης επί επτά χρόνια και πήρε μέρος σε τριανταπέντε θεατρικά έργα. Ενδεικτικά μερικές από τις παραστάσεις που έπαιξε : «Θείος Βάνιας», «Περιμένοντας το Γκοντό», «Νύχτες χαμένων ερώτων», «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», «Κουκλόσπιτο», «Η τριλογία του παραθερισμού», «Έντα Γκάμπλερ», «Ηλέκτρα», «Μήδεια», «Όρνιθες», «Νεφέλες», «Νυχτερινό σχολείο», «Φαύστα», «Των ερώτων τα θαύματα», «Αχαρνείς», «Πειρασμός», «Οδύσσεια». Συνεργάστηκε με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Καλαμαριάς επί ένα χρόνο, σε καθημερινή τρίωρη ζωντανή εκπομπή. Εδώ και πέντε χρόνια σκηνοθετεί στην Πειραματική Σκηνή «Θεάτρου Όραμα», διδάσκει υποκριτική στο θεατρικό εργαστήρι «Οραματιστές» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θέρμης και έχει αναλάβει  παιδικά και εφηβικά τμήματα σε Θέρμη και Ραιδεστό.

opera_tis_parakmis_01.jpg

Δράση Ομάδας     «Θεάτρου Όρμαμα»
2001-2002 «Με δύναμη από την Κηφισιά» Δημήτρη Κεχαΐδη – Ελένης Χαβιαρά
2002-2003 «Μήδεια» Μποστ
2003-2004 «Πραξαγόρα καλεί Λυσιστράτη…over» Αριστοφανική συρραφή
2003-2004 «Περπατώ εις το δάσος» Στέλλας Μιχαηλίδου
2004-2005 «Στόμα έχει και μιλιά δεν έχει» Πιέρ Μαριβό
2005-2006 «Το δωμάτιο με τους μανδαρίνους» Ρομπέρ Τομά
2006-2007 «Η αυλή των θαυμάτων» Ιάκωβου Καμπανέλλη
2007-2008 «Δον Καμίλλο» Σωτήρη Πατατζή
2007-2008 «Το ξύπνημα» Φράνκα Ράμε
2008-2009 «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
2010-2011 «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» Ιάκωβου Καμπανέλλη
2011-2012 «Το τάβλι» Δημήτρη Κεχαΐδη
Πειραματική σκηνή «Θεάτρου Όραμα»
2008-2009 «Μπαμπάδες με ρούμι» Ρέππα - Παπαθανασίου
2009-2010 «Ζητείται ψεύτης» Δημήτρη Ψαθά
2010-2011 «Η βεγγέρα» Ηλία Καπετανάκη
2011-2012 «Μυστικά τραπεζαρίας» Άλμπερτ Ράμσντελ Γκέρνυ
Θεατρικό εργαστήρι «Οραματιστές»
2010 «Γκρο πλαν» Γιώργου Μανιώτη
2011 «Πιστεύεις στα όνειρα;» Αυτοσχεδιασμοί
2011 «Μικροαστικά» Νεγρεπόντη - Κηλαηδόνη
2012 «Πού θα πάει αυτή η βαλίτσα;» Αυτοσχεδιασμοί
2012 «Όταν η κρίση, μας χτύπησε την πόρτα!» Επιθεώρ
Καλλιτεχνική διεύθυνση θεάτρου : Θεόφιλος Λάλος. Γραμματεία θεάτρου : Σοφία Ιεροδιακόνου.
Πληροφορίες :       Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης 2310 463423