giatroi_01.jpg

Την παραίτηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου ζητά ο νέος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

>>>

 

«Για να λυθούν τα προβλήματα χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας» δήλωσε ο κ. Τσάμης, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης, τονίζοντας παράλληλα πως «αυτά που γίνονται δεν έχουν καμία σχέση με συγκροτημένη πολιτική, είναι σπασμοδικές ενέργειες, καμία σχέση με ότι ειπώθηκε προεκλογικά, δεν έχει συζητηθεί τίποτα με τον ιατρικό κόσμο. Το υπουργείο κωφεύει, μάλλον πρόκειται για ένοχη σιωπή».

Ο κ. Τσάμης χαρακτήρισε «έντονη κραυγή διαμαρτυρίας για όσα συμβαίνουν» την παραίτηση του Θανάση Εξαδάκτυλου κι έκανε λόγο για «ένοχη σιωπή» από πλευράς υπουργείου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε από τον ιατρικό σύλλογο σχετικά με την παραίτηση του πρώην προέδρου Α. Εξαδάκτυλου και την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο Δ. Τσάμη, πρώην και νυν πρόεδρος μίλησαν και για την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με αυτά των Αθηνών, δίνοντας μάλιστα και στοιχεία για τα κονδύλια που έλαβαν τον Ιανουάριο:

  • ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης: 5,5 εκ. ευρώ
  • Ευαγγελισμός: 18,5 εκ. ευρώ
  • Νοσοκομείο Ηρακλείου: 14,8 εκ. ευρώ
  • Γεννηματάς Αθηνών: 13,7 εκ. ευρώ

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούνται με τα ίδια κριτήρια που χρηματοδοτούνται όλες οι μονάδες του ΕΣΥ.

Ο κ. Εξαδάκτυλος στην ανακοίνωση της παραίτησης του είχε αναφέρει: «Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας και στην άσκηση της ιατρικής, παρά την οικονομική κρίση, θα μπορούσε να είναι διαφορετική και πολύ καλύτερη τόσο για τους υγειονομικούς όσο και για τους ασθενείς. Η κρίση δεν δικαιολογεί τις αδικίες στην κατανομή των κονδυλίων εναντίον των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που υποχρηματοδοτούνται προκλητικά».

Τόνισε επίσης ότι είχε ζητήσει τρεις φορές από τον κ. υπουργό «να διορθώσει την αδικία και αντί απάντησης ή πράξης, απλώς υπεδείχθη στις διοικήσεις των νοσοκομείων να μη δίνουν στοιχεία».