Σε αδιέξοδο οδηγείται η λειτουργία των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης σε σύγκριση με τα άλλα νοσοκομεία της χώρας. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων της πόλης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπέβαλε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας την παραίτησή του. >>>
“Η κρατική επιχορήγηση προς τα νοσοκομεία της πόλης ανέρχεται στο 1/2 ή το 1/3 ή το 1/4 της επιχορήγησης που δίνεται στα άλλα νοσοκομεία της χώρας” επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ Εξαδάκτυλος. Παρουσιάζοντας στοιχεία για τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν στα νοσοκομεία το 2013 ανέφερε ότι το ΑΧΕΠΑ έλαβε μόνο 5.500.000 ευρώ, το Παπανικολάου 7.900.000 και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 7.200.000 τη στιγμή που το Αττικόν πήρε 11.900.000, το Γεννηματάς Αθηνών 13.700.000, το Λαϊκό Αθηνών 10.000.000, το Ευαγγελισμός Αθηνών 18.500.000, το νοσοκομείο Ρίου Πατρών 13.000.000, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου 14.800.000, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 8.350.000, το Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας 11.800.000 και το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων 7.700.000.

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2012 σύμφωνα με το ΑΜΠΕ διοικητής μεγάλου νοσοκομείου της πόλης έθεσε το θέμα στην αρμόδια ΥΠΕ χωρίς να λάβει καμία απάντηση και στις 9 Ιανουαρίου 2013 ο ΙΣΘ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας διόρθωση της επιχορήγησης αλλά μέχρι στιγμής δεν έλαβε καμία απάντηση. “Αντί να πάρουμε απάντηση από το υπουργείο οι διοικητές των νοσοκομείων δέχτηκαν υποδείξεις να μη δίνουν στοιχεία στον ΙΣΘ” ανέφερε ο κ Εξαδάκτυλος.

Ο Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι ο σκοπός της παραίτησής του ήταν να αναδείξει με κραυγαλέο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί. “Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παίρνουν μικρότερη επιχορήγηση και οι διοικητές τους προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους κόβοντας είτε από θέρμανση είτε από υπηρεσίες. Δεν υπάρχει ούτε λογική εξήγηση ούτε και αιτιολόγηση γι αυτό. Είναι σαν ένα συσσίτιο όπου ο ένας παίρνει διπλή μερίδα και ο άλλος μισή. Προσδοκώ να υπάρξει μία αντίδραση από το υπουργείο” πρόσθεσε ο κ Εξαδάκτυλος.

Ο νέος πρόεδρος του ΙΣΘ, Δημήτρης Τσάμης, από την πλευρά του επισήμανε ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή στην πολιτική υγείας αλλά και αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. “Αυτό που γίνεται στο υπουργείο δεν συνιστά συγκροτημένη πολιτική, αλλά αποτελεί σπασμωδική ενέργεια που ουδεμία σχέση έχει με τα όσα έχουν εξαγγελθεί. Ο υπουργός δεν δέχτηκε να συναντηθεί ούτε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Το υπουργείο κωφεύει και σιωπά και η σιωπή του είναι ένοχη” τόνισε ο κ Τσάμης.

Κατάληψη της 3ης ΥΠΕ από εργαζόμενους του Παπαγεωργίου

Θύμα της υποχρηματοδότησης είναι και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, οι εργαζόμενοι του οποίου πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση καταβολής του μισθού Φεβρουαρίου, ημίωρη κατάληψη του γραφείων της 3ης ΥΠΕ και στη συνέχεια πορεία. Οι εργαζόμενοι του Παπαγεωργίου συναντήθηκαν με τον υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτη Νάνο στον οποίο παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας ζητώντας να γίνει νομική ρύθμιση ώστε το νοσοκομείο να χρηματοδοτείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Να σημειωθεί ότι η κρατική επιχορήγηση στο Παπαγεωργίου αρκεί για να καλύπτεται μόνο στο 60% της μισθοδοσίας ενώ στα άλλα νοσοκομεία η επιχορήγηση καλύπτει το 100% της μισθοδοσίας. Η διοίκηση του Παπαγεωργίου έλαβε την τελευταία στιγμή επιχορήγηση 2.700.000 για τον μήνα Μάρτιο, η οποία όμως οριακά αρκεί για την καταβολή των μισθών του Φεβρουαρίου στους 1450 εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου ζητούν να βρεθεί οριστική λύση στο θέμα της χρηματοδότησης του Παπαγεωργίου και προτίθενται να κάνουν επίσχεση εργασίας κάθε φορά που καθυστερεί η καταβολή του μισθού τους.