logistics.jpg
Το 5% του εξαγώγιμου προϊόντος της Ελλάδας κατευθύνονταν στην Κύπρο – Τεράστια η “χασούρα” για τους Βορειοελλαδίτες εξαγωγείς >>>

 

Θα ξεπεράσει το 20% η μείωση του εξαγώγιμου εμπορίου, από την Ελλάδα προς την Κύπρο. Την εκτίμηση αυτή έκανε, στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Λακασάς.

Όπως είπε ο κ. Λακασάς, η συντριπτική πλειοψηφία των εξαγώγιμων προϊόντων από τη χώρα μας προς την Κύπρο, προέρχονται από Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, καθώς το κύριο προϊόν εισαγωγής στο νησί είναι τα τρόφιμα. Καθώς ο ΣΕΒΕ είναι ο μεγαλύτερος, εν Ελλάδι, σύνδεσμος εξαγωγών, το πρόβλημα είναι μεγάλο για τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης. «Γι αυτό καιγόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λακασάς.

Εξήγησε ότι η Κύπρος είναι ο νούμερο 4 πελάτης της Ελλάδος, καθώς καλύπτει το 5% του εξαγώγιμου προϊόντος, το οποίο αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, σε απόλυτους αριθμούς. Διαμορφώνει, έτσι, στα 750 εκατομμύρια ευρώ, το θετικό ισοζύγιο εξαγωγών. «Με απλά λόγια, ένα στα τέσσερα προϊόντα που εισάγεται στην Κύπρο, είναι ελληνικό», λέει.

«Εδώ και 10 μέρες, το τραπεζικό σύστημα είναι κλειστό και δε λειτουργεί η αγορά. Υπάρχει κίνδυνος, με το άνοιγμα των τραπεζών οι πελάτες να αποσύρουν τα χρήματά τους, κάτι που, ακούγεται ότι θα αντιμετωπιστεί με πλαφόν αναλήψεων», λέει ο κ. Λακασάς.

Για τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ υπάρχει ένα, επιπλέον, πρόβλημα: «Η οικονομία του νησιού δέχτηκε τέτοιο πλήγμα, που θα πέσει ραγδαία η κατανάλωση. Οι προμηθευτές θα πουλούν απολύτως τοις μετρητοίς».

Σύμφωνα με τον κ. Λακασά έγιναν πολλοί λάθος χειρισμοί τις τελευταίες ημέρες. «Το σφάλμα ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχαμε μια εσφαλμένη απάντηση από την Κυπριακή πλευρά», είπε. Πρότεινε «ορθή διαχείριση της κρίσης. Να μη γίνουν άλλες άστοχες ενέργειες, όπως οι πάρα πολλές που έγιναν και μεγιστοποιήθηκαν οι απώλειες». Και υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να λειτουργούμε ξεχνώντας και το γεωπολιτικό χαρακτήρα της κρίσης».