Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού - Τι θα γίνει με το χαράτσι - Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης >>>

Στην απομάκρυνση από τον δημόσιο τομέα των επίορκων υπαλλήλων εστίασε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ερωτηθείς σχετικά με τις πιέσεις των δανειστών για απολύσεις, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής

Είπε ακόμη ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αξιολόγησης θέσεων και εργαζομένων στο δημόσιο και ότι μέσα στο 2014 «θα δούμε ποιες θέσεις θα καταργηθούν γιατί στόχος μας είναι να επικρατήσει λειτουργικότητα και αξιοκρατία σε όλο τον δημόσιο τομέα».
Η επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων για την χρήση του 2013 θα είναι μικρότερη από αυτήν του 2012, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση με την τρόικα αφορά το πώς θα πληρωθεί το χαράτσι, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να εξοφληθεί και πάλι μέσω της ΔΕΗ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο απάντησε: «Έχει αρχίσει η αξιολόγηση θέσεων που πρέπει να υπάρχουν και εργαζομένων που βρίσκονται στις θέσεις αυτές. Το 2014 θα δούμε ποιες θέσεις θα καταργηθούν. Όσοι αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι ή συστηματικά κοπανατζήδες ή προσελήφθησαν με πλαστά στοιχεία, αυτοί θα απομακρυνθούν».

Για τη δόση του Μαρτίου και την εμπλοκή με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως δεν υπάρχει αδιέξοδο, εξάλλου, πρόσθεσε, το ανακοίνωσε η τρόικα πως είμαστε σε καλό δρόμο και πως για την εκταμίευση δόσης δεν χρειάζεται η παρουσία της. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτή τη στιγμή ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες δικές μου προθέσεις».

Υπάρχει συζήτηση για σειρά από θέματα, είμαστε κοντά σε συμφωνία, η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και θα σας πω τα ευχάριστα νέα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Αναφορικά με την Κύπρο, σημείωσε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής, ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τους αδελφούς Κυπρίους, αλλά «φυσικά η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να εκτροχιαστεί η ίδια».

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση είπε πως «τα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

 
«Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός εμφανίζεται σε μια Σύνοδο Κορυφής δίχως να έχει να προτείνει το οτιδήποτε», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση του καταλογίζει πως «επαναλαμβάνει τα γνωστά ευχολόγια για την ανάπτυξη, ενώ στηρίζει με εμμονή την ακραία λιτότητα, υπόσχεται νέες θέσεις εργασίας, εννοώντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με 400 ευρώ το μήνα».


Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον κ. Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «δέσμιος της τρόικας, αδύναμος να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της χώρας, ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνιακή διαχείριση των αποτυχιών του».

Χοντρές κουβέντες από τον Καμμένο

«Πολιτικό απατεώνα» αποκάλεσε τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων , Πάνος Καμμένος, από τη Ρόδο όπου πραγματοποιεί περιοδεία ενόψει του αυριανού προσυνεδρίου του κόμματος με θέμα τον τουρισμό.