4F1AM3STILIΣύσκεψη για τα έργα που βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής ή καθυστερούν – Χάνεται το έργο της παράκαμψης Χαλκηδόνας; >>>

 

«Το βασικότερο τμήμα των αρχαιοτήτων πρέπει να παραμείνει στη θέση του, αλλά ταυτόχρονα το αναπτυξιακό έργο του μετρό δεν πρέπει να καθυστερήσει ούτε μία μέρα παραπάνω. Είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο πνοής, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία».

Αυτή είναι η άποψη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, για το θέμα που έχει προκύψει με τα ευρήματα στον, υπό κατασκευή, σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου.

Τη θέση του ανέπτυξε στη χθεσινή του συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Στράτο Σιμόπουλο,  παρουσία του αντιπεριφερειάρχη της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσαμασλή.

Συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων της ΠΚΜ. Συζήτησαν για τα οδικά έργα σε όλη την κεντρική Μακεδονία που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και έργα τα οποία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει και η έναρξή τους πρέπει να επισπευσθεί.

«Πρέπει να επικρατήσει η αναπτυξιακή λογική, με σεβασμό όμως στα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα, που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου. Γι’ αυτό η τεχνική λύση για την παραμονή τμήματος των βασικών αρχαιοτήτων στο χώρο πρέπει να εξευρεθεί και να προχωρήσει ταχύτατα προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στο σταθμό Βενιζέλου που θα βάλουν νέα εμπόδια στην πορεία υλοποίησης συνολικά του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας για το θέμα του μετρό.

Το θέμα, όμως, που φαίνεται πως δεν προχωρά με τίποτα, είναι αυτό της παράκαμψης Χαλκηδόνας. Το έργο έχει απενταχθεί από το πρόγραμμα στο οποίο βρισκόταν και, πλέον, δεν υπάρχουν πόροι για την ολοκλήρωσή του. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων να διερευνήσει τη δυνατότητα να εξευρεθεί άμεση λύση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην περιοχή με την απένταξη του έργου –χωρίς, πάντως, να υπάρξει συγκεκριμένη λύση.

Η ατζέντα της συνάντησης εργασίας περιελάμβανε εκτός της πορείας εξέλιξης των εργασιών του μετρό Θεσσαλονίκης, το που βρίσκεται η πορεία των έργων του οδικού άξονα Κ16, της εθνικής οδού Μουδανιών- Ποτίδαιας, του κάθετου άξονα Σερρών- Προμαχώνα στην Εγνατία Οδό, του οδικού άξονα Θέρμης- Γαλάτιστας, η αναβάθμιση της Δυτικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, η αποπεράτωση του οδικού άξονα σύνδεσης Καλοχωρίου με την Εθνική Οδό Αθηνών –Θεσσαλονίκης, η επανένταξη του έργου της παράκαμψης Γιαννιτσών της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, η επιτάχυνση του έργου επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων του διεθνούς αεροδρομίου «Μακεδονία», καθώς η επανεκκίνηση της κατασκευής της οδικής σύνδεσης του λιμανιού με την ΠΑΘΕ.