trapeza_kyprou_02.jpg
Η βιοτεχνία του που εξάγει γυαλί στην Κύπρο δεν μπορεί να πληρωθεί από τους πελάτες του τη στιγμή που οι προμηθευτές ζητούν “ζεστό χρήμα”… >>>

 

Δραματική περιέγραψε την κατάσταση μεγάλου μέρους των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του FM100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

«Οι παραγγελίες από την Κύπρο είναι αδύνατο να εκτελεστούν, τα χρήματα που έχουν να παίρνουν επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που εξήγαγαν εκεί προϊόντα φαίνεται να χάνονται και, επιπλέον, επιχειρήσεις οι οποίες έχουν χρήματα σε κυπριακές τράπεζες, με κλειστά τα καταστήματα και τα υποκαταστήματα στη Μεγαλόνησο και την Ελλάδα, δεν μπορούν να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις», τόνισε.

Ανέφερε ως παράδειγμα τη δική του βιοτεχνία, παραγωγής υαλικών, που εκτελούσε παραγγελίες σε εβδομαδιαία βάση, η οποία είχε δεχτεί παραγγελίες τις οποίες δεν μπορεί να παραδώσει, την ίδια στιγμή που οι Κύπριοι πελάτες αρνούνται, πλέον, να πληρώσουν. «Τα προβλήματα στις παραγγελίες και στην είσπραξε είναι τεράστια», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Οι συνάδελφοι Κύπριοι δεν πληρώνουν. Το πρόβλημα μεγαλώνει καθώς οι δύο αγορές, Ελληνική και Κυπριακή, λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης είχε καταθέσει τις οικονομίες του στις κυπριακές τράπεζες, ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που κινούσαν επιταγές μέσω των συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. «Όλα αυτά ανατράπηκαν», υπογράμμισε.

Έδωσε μια άλλη διάσταση της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι «το καταναλωτικό κοινό της Κύπρου ήταν φαν των ελληνικών προϊόντων και, τώρα, δε θα μπορούν ούτε καν να τα πλησιάσουν»!

Όσο για το μέγεθος των ζημιών στις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης από την κυπριακή κρίση, είπε πως «δυστυχώς θα είναι μεγάλο» και ζήτησε να γίνει η καταγραφή «αφού ηρεμήσουν τα πράγματα».