kypros_anastasiadis_troika_20130322_01.jpg

Συνάντηση Αναστασιάδη – Μπαρόζο πριν τη συνεδρίαση ** Ποιοι Κύπριοι αξιωματούχοι μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες ** Παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου >>>

 

Συνάντηση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Χερμάν βαν Ρομπάι προγραμματίζεται για σήμερα, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλούνται κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα στη Λευκωσία.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε, το πρωί, με ειδική πτήση για τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, τονίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά», προσθέτει.

Ποιοι ακολουθούν τον πρόεδρο Αναστασιάδη

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Στις 7 είναι προγραμματισμένη η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κομμάτων της Κύπρου θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η παρέμβαση Χρυσοστόμου

Παρέμβαση από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο, στο θέμα της Κυπριακής οικονομικής κρίσης. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, δήλωσε ότι πρέπει να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τα τραγικά αδιέξοδα της κυπριακής οικονομίας, να κάτσουν στο σκαμνί και όπως είπε χαρακτηριστικά κάποιοι να πάνε και φυλακή. Ο Χρυσόστομος αποκάλυψε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αισθάνεται προδομένος από τους συνεργάτες του γιατί πήγαν «αδιάβαστοι και απροετοίμαστοι» στο Eurogroup.

Τη βαρύτητα της κατάστασης γύρω από το ζήτημα της Κύπρου δείχνουν οι τόνοι με τους οποίους ο Όλι Ρεν κάλεσε σε επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Λευκωσίας και τρόικας, λέγοντας πως «έχουν μείνει πλέον μόνο δύσκολες επιλογές» για την εξεύρεση λύσης.

«Η Κύπρος και ο κυπριακός λαός είναι τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας», υπογράμμισε ο Φιλανδός επίτροπος, λέγοντας πως είναι «ζωτική ανάγκη» να βρεθεί διέξοδος μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε εκ νέου την Κύπρο ότι η παραμονή της στην ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της, το οποίο διαπραγματεύεται με την τρόικα.

Οι Γερμανοί τάσσονται… υπέρ της χρεοκοπίας

Υπέρ του ενδεχομένου κυπριακής χρεοκοπίας τάσσεται το 86% ερωτηθέντων στελεχών γερμανικών επιχειρήσεων σε έρευνα από την εταιρεία συμβούλων Roland Berger για λογαριασμό της εφημερίδας Die Welt.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 64% αυτών των στελεχών υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να επιτρέπουν να τους ασκείται πίεση από την Κύπρο, ενώ το 22% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Μόνο το 10% εκφράζει φόβο ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας συνιστά μεγάλο κίνδυνο για το κοινό νόμισμα και κατά της εναλλακτικής της χρεοκοπίας της Κύπρου τάσσεται μόλις το 3% των 220 ερωτηθέντων, υποστηρίζοντας ότι ο πληθυσμός του νησιού δεν είναι υπεύθυνος για την κακοδιαχείριση και, επομένως, αξίζει την αλληλεγγύη των εταίρων.