Της ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΥΣΑΦΗ

«Είμαι πολύ θυμωμένος με το βάναυσο πρόσωπο του καπιταλισμού», δήλωσε μετά από το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ του, «Λοχαγός Τομάς Σανκαρά», ο σκηνοθέτης Κριστόφ Κουπελέν. >>>

Όπως είπε, κατά τη γνώμη του υπάρχουν αντιστοιχίες με το χρέος της Μπουρκίνα Φάσο, που πάλεψε για να ακυρώσει ως απεχθές ο Σανκαρά, και τη σημερινή οικονομική κρίση στην Ευρώπη, ενώ, όπως υπογράμμισε, ελπίζει πως το παράδειγμα του λοχαγού θα εμπνεύσει κάποιους σημερινούς πολιτικούς, ώστε να νοιαστούν για τον λαό τους.

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί ένα πορτρέτο του Τομάς Σανκαρά, ο οποίος, από το 1983, όταν ανέλαβε την εξουσία μετά από ένα υποστηριγμένο από τον λαό πραξικόπημα, μέχρι τον Οκτώβριο του 1987, όταν δολοφονήθηκε, διετέλεσε πρόεδρος της – τότε – Άνω Βόλτα, την οποία μετονόμασε ο ίδιος σε Μπουρκίνα Φάσο. Στα 90 λεπτά που διαρκεί, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό που συγκέντρωσε ο σκηνοθέτης, τις αντισυμβατικές μεθόδους που χρησιμοποίησε ο Σανκαρά για να βοηθήσει τη χώρα του να ορθοποδήσει. Η μάχη του κατά του ιμπεριαλισμού, της αποικιοκρατίας, του αναλφαβητισμού, της αρρώστιας, και κυρίως κατά της πείνας, τον κατέστησαν ιδιαίτερα δημοφιλή στον λαό του – όχι, όμως, και στη μεσαία τάξη της Μπουρκίνα Φάσο αλλά και στη Γαλλία και πολλούς άλλους ηγέτες της Μαύρης Ηπείρου. Σημαντική ήταν και η μάχη του για τη χειραφέτηση των γυναικών, τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους και τη βελτίωση της θέσης τους στην κοινωνία.

Στην παρατήρηση μέλους του κοινού, ότι ο Σανκαρά δεν ήταν παρά ένας μιλιταριστής, δικτάτορας που ουδέποτε διενήργησε εκλογές, ο σκηνοθέτης διαφώνησε κάθετα. «Δεν τον θεωρώ δικτάτορα», ανέφερε. «Ναι, ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και ήταν στρατιωτικός, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα πως ήταν αντιμιλιταριστής».

Ο κ. Κουπελέν, την περίοδο της προεδρίας του Σανκαρά, βρέθηκε στη Μπουρκίνα Φάσο και μπόρεσε να διαπιστώσει ο ίδιος την κατάσταση της χώρας. Όπως είπε, ο Σανκαρά ήταν αντίθετος στο σύστημα «Γαλλική Αφρική» και αυτό ήταν που έφερε την ευθύνη για τη δολοφονία του. Πρόκειται για ένα σύστημα για το οποίο, όπως τόνισε, ευθύνεται και η αριστερά και η δεξιά στη Γαλλία.

Με τη μουσική των The Ex και Fela Kuti να προσδίδουν στο ντοκιμαντέρ έναν χαρακτήρα μουσικά πολύ ιδιαίτερο, το «Λοχαγός Τομάς Σανκαρά» παρουσιάζει όλες τις πλευρές ενός αντισυμβατικού ηγέτη, που άφησε την υπογραφή του ανεξίτηλη σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη.