ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 15ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΥΣΑΦΗ

Με μία σεμνή τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπιον, άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής και επίσημα τις πύλες του το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. >>>

 

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 15ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η βραδιά άρχισε... μουσικά, με το συγκρότημα He Jazz Collection, και τέλειωσε... χορευτικά, με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ της Μπες Κάργκμαν «Πρώτη Θέση» («First Position») με θέμα το μπαλέτο.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 15ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΪΠΙΔΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Όταν το ξεκινήσαμε, πριν από δεκαπέντε χρόνια, δεν πιστεύαμε πως θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», ανέφερε ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης. «Φαίνεται, όμως, πως το ντοκιμαντέρ, μπορεί να μην είχε προσφορά, αλλά είχε ζήτηση», πρόσθεσε και σημείωσε πως «φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο πέρσι να έχουμε sold out».

Όπως ανέφερε, όπως και σε προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος το φεστιβάλ θα αναμεταδίδεται ζωντανά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ενώ ανακοίνωσε την ίδρυση της μεγαλύτερης κινηματογραφικής βιβλιοθήκης στη χώρα, με 8.000 βιβλία και περιοδικά, η οποία πρόκειται να εγκαινιαστεί το ερχόμενο Σάββατο, 23 Μαρτίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 15ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Τζαβάρα, η γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας, Ζωή Καζαζάκη, η οποία κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ, λίγο, μάλιστα, πριν οι διοργανωτές ζητήσουν από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να... κηρύξει κι εκείνος την έναρξη του Φεστιβάλ.

«Δεν έχει σημασία ποιος θα κηρύξει τελικά την έναρξη», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, προκαλώντας το γέλιο στο κοινό, «αλλά το ότι φέτος έχουμε ένα φεστιβάλ επετειακό».

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 15ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πράγματι, φέτος μια από τις ενότητες είναι αφιερωμένη στα 15 χρόνια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μέσα από την οποία θα θυμηθούμε τις ταινίες εκείνες που το σημάδεψαν, που αγαπήθηκαν από το κοινό και συζητήθηκαν περισσότερο.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 15ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιπλέον, φέτος τιμάται ο Χιλιανός σκηνοθέτης, Πατρίσιο Γκουσμάν. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν ταινίες του σκηνοθέτη, ο οποίος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να μοιραστεί τις εμπειρίες του με το κοινό.

Συνολικά θα παιχτούν στις αίθουσες του κέντρου της Θεσσαλονίκης 196 ντοκιμαντέρ, όλα άξια προς απόλαυση. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Μαρτίου. Εισιτήρια διατίθενται προς πώληση στα ταμεία του Φεστιβάλ στην πλατεία Αριστοτέλους και στο λιμάνι και στοιχίζουν 4 ευρώ, ενώ δωρεάν μπαίνουν μέχρι τις 3 μ.μ. οι φοιτητές, οι άνεργοι, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού και οι άνω των 65 ετών.