Πού είναι η Σχολή μας; Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Πού είναι η θρησκευτική και εκπαιδευτική ελευθερία μας; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της έγκριτης τουρκικής εφημερίδας «Μιλλιέτ».


«Δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί το γεγονός ότι σε μία σύγχρονη Τουρκία παραμένει κλειστό για 42 χρόνια ένα φυτώριο επιστημονικής γνώσης», τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην δημοσιογράφο PelinBatu.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε κυρίως για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αναφέρθηκε στις δύσκολες για την Ρωμηοσύνη εποχές των περασμένων δεκαετιών, στις απελάσεις του 1964, στην περιπέτεια με το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου που τελικά επεστράφη στο Πατριαρχείο, ακόμη αναφέρθηκε στην χορήγηση υπηκοότητας σε Αρχιερείς του Θρόνου από το εξωτερικό, εξέλιξη για την οποία ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan.

«Το θέμα είναι η Θεολογική Σχολή, το Πατριαρχείο, όμως, δεν είναι συνομιλητής», επεσήμανε ο Πατριάρχης και τόνισε: «Ιδρύθηκε μία Επιτροπή, αυτό όμως το μαθαίνουμε από τον Τύπο. Δηλαδή, σ’αυτήν την Επιτροπή το Πατριαρχείο δεν έχει εκπρόσωπο, δεν έχει φωνή, ωσάν να μη είμεθα εμείς οι συνομιλητές, οι ενδιαφερόμενοι».

Για ακόμη μια φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι από το 1971 η Σχολή της Χάλκης παραμένει «σιωπηλή». «Είμεθα πολύ στενοχωρημένοι για το ότι δεν μπορεί να ανοίξει η Θεολογική Σχολή», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ενδιαφέρουσας συνέντευξής του στην μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε ακόμη σε ζητήματα και γεγονότα που συνδέονται με την εκλογή Πατριάρχη, όπως σε αυτό που συνέβη το 1972 στην εκλογή του Πατριάρχου Δημητρίου που οι Αρχές απάλειψαν τα ονόματα τεσσάρων Μητροπολιτών για να μη εκλεγούν.

OΟικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να συγχαρεί και την δημοσιογράφο Pelin Batu για την προετοιμασία, μαζί με τον Nezih Basgelen, εμπεριστατωμένου αφιερώματος στα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 που δημοσιεύτηκε στην Milliyet σε έξι συνέχειες και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, στo οποίo φιλοξενούνται τεκμηριωμένες περιγραφές των γεγονότων, αναφορές και σχόλια ακαδημαϊκών, διπλωματών και διευθυντών σύνταξης εφημερίδων εκείνης της εποχής. Όλα οδηγούν σε ένα συμπέρασμα, όπως το διετύπωσε ο συγγραφέαςYılmaz Karakoyunlu: «Τα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 ήταν μία μεθόδευση του βαθέoς κράτους…»