Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη αγρότες μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης. >>>
Συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη συμβολή της Εγνατίας οδού με τον πεζόδρομο της Αριστοτέλους και, περίπου 500 από αυτούς, έχοντας στην κεφαλή της πορείας τρία τρακτέρ, πραγματοποίησαν πορεία ως τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως, όπου οργανώνεται η Διεθνής Έκθεση Κτηνοτροφίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Zootechnia.



Ομάδα αγροτών μπήκε στους χώρους της Διεθνούς Εκθέσεως κι έφθασε, χωρίς να εμποδιστεί από την αστυνομία, μπροστά από το Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός, όπου, μέσα διεξαγόταν ημερίδα στο πλαίσιο της Zootechnia. Έξω από το Συνεδριακό Κέντρο, οι αγρότες έκαψαν μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φώναξαν συνθήματα όπως «Αγρότη Πολέμα, σου Πίνουνε το Αίμα» κι αποχώρησαν.

«Ζητάμε το δικαίωμά μας να καλλιεργήσουμε τη γη. Ζητάμε χρήματα της περσινής μας καλλιέργειας, για να αγοράσουμε σπόρους και λιπάσματα για την εφετινή παραγωγή», δήλωσε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, το μέλος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Ρίζος Μαρούδας, που συμμετείχε στην πορεία της Θεσσαλονίκης, προερχόμενος από το μπλόκο της Νίκαιας.

Στη συγκέντρωση και την πορεία των αγροτών πήραν μέρος και σπουδαστές των ΤΕΙ, μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη μετεγκατάσταση των ΤΕΙ.

Χαρακόπουλος: Είμαστε στο καλαπόδι του μνημονίου!
«Να αποχωρήσουν από τους δρόμους, παρ' ότι έχουν τα δίκια τους» και «να συνειδητοποιήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας», κάλεσε τους αγρότες, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο κ. Χαρακόπουλος, από τα περίπτερα της Zootechnia την οποία επισκέφθηκε σήμερα, με ειλικρείνια που κινήθηκε στα όρια της κυνικότητας, είπε πως οι αγρότες «πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα βρίσκεται στο ‘καλαπόδι” του μνημονίου και τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα». 

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε «διαπραγματευτική επιτυχία» την εξασφάλιση από την κυβέρνηση, για τη χώρα μας, στη σύνοδο των Βρυξελλών, των πόρων, ύψους 18,3 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-20. 

Αύριο στη Νίκαια οι αγρότες

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ζητούν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης. Εκτιμούν ότι από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τους αρχηγούς των κομμάτων που συνάντησαν, εισέπραξαν γενικολογίες και θέλουν, από τον πρωθυπουργό, συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

«Χρειάζονται άμεσες λύσεις σε τέσσερα από τα αιτήματά μας» δήλωσε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 Και στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο Θεόδωρος Μέλας, εκρπόσωπος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών, ο οποίος συμμετείχε, χθες, στη συνάντηση των αγροτών στον Πλαταμώνα. «Θέλουμε την καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου, αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση της επιστροφής ΦΠΑ από τα εισοδήματα του 2013 κι όχι του 2012, ισχύ βιβλίων εσόδων – εξόδων από το φορολογικό έτος 2014 και πραγματική ρύθμιση των δανείων της Αγροτικής Τράπεζας», είπε.

Χαρακτήρισε το αίτημα της ρύθμισης των χρεών «ζήτημα ζωής και θανάτου», δήλωσε ανικανοποίητος από τα λόγια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς υποστήριξε ότι ο κ. Τσαυτάρης δε δεσμεύτηκε και τόνισε: «Στο θέμα των δανείων η πολιτεία πρέπει να βάλει κανόνες. Θα χαθούν ολόκληρες περιοχές, επειδή είναι υποθηκευμένες κι εμείς θα καθόμαστε και θα βλέπουμε»…

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλη Μπούτα. Ζήτησε από τους αγρότες να συμμετέχουν την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, σε πανελλαδική σύσκεψη που διοργανώνεται στην Λάρισα, με σκοπό από κοινού όλοι μαζί να καθορίσουν τη μορφή της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.


Ο κ. Μέλας απάντησε πως οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θα πάνε, αύριο, στο κάλεσμα των αγροτών της Θεσσαλίας, στο μπλόκο της Νίκαιας, "επειδή πιστεύουμε στον ενιαίο και αρραγή αγώνα του αγροτικού κινήματος".