agno_02.jpg

Σε τρεις μήνες θα εκδοθεί απόφαση για την ένταξη της γαλακτοβιομηχανίας “Αγνό” στο άθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Ως τότε, οι πιστωτές της, έχουν τη δυνατότητα, όπως αποφάσισε, την Παρασκευή, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, να καταθέτουν αιτήσεις για να τους αποδοθούν δεδουλευμένα και χρωστούμενα. >>>

 

«Θάνατο του κτηνοτρόφου» χαρακτήρισε την περίπτωση να «κουρευτούν» τα χρέη της γαλακτοβιομηχανίας «Αγνό» προς τους γαλακτοπαραγωγούς και τους εργαζόμενους κατά 85%, όπως επιθυμεί η εταιρία, για την είσοδό της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικτύου, ο νομικός σύμβουλος των κτηνοτρόφων, Στέργιος Τόσκας, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, η πρόταση της εταιρίας στους κτηνοτρόφους, που έχουν υπογράψει αποκλειστική σύμβαση με την «Αγνό», ήταν να κλείσουν οι κτηνοτροφικές μονάδες. Γι αυτό, οι πελάτες του, από 14 Φεβρουαρίου, σταμάτησαν να δίνουν γάλα στην εταιρία, ως μέτρο πίεσης.

Ο δικηγόρος των γαλακτοπαραγωγών υποστήριξε πως η εταιρία θα μπορούσε να σωθεί και χωρίς την ένταξή της στο άρθρο 99, υπογραμμίζοντας πως η υπερασπιστική της γραμμή, από τη μία να υποστηρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος παύσης πληρωμών αν δεν ενταχθεί στο Πτωχευτικό Δίκαιο κι από την άλλη να δηλώνει ότι υπάρχει διασφάλιση των απαιτήσεων εργαζομένων, προμηθευτών και πιστωτών από τις επενδύσεις που σκοπεύει να κάνει, είναι πρωτάκουστη και αντικρουόμενη.

Να σημειωθεί ότι, η «Αγνό» έχει σταματήσει τις πληρωμές από τον Οκτώβριο του 2012, καθώς η μητρική εταιρία «Κολιός» ζητά την άμεση επιστροφή 14 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία παρουσιάζει να της έχει δανείσει.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στην «Αγνό» υποστηρίζουν ότι η εταιρία ήταν κερδοφόρα πριν την εξαγορά της από την «Κολιός» και δε δικαιολογείται η λήψη τόσο μεγάλου δανείου από τη μητρική εταιρία.