palia_filosofiki_apth1.jpg

Σαρωτικές αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φέρνει το σχέδιο «Αθηνά», καθώς 94 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ δεν θα δέχονται στο μέλλον εισακτέους. >>>

Την ίδια στιγμή, προωθείται η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Επιφυλάξεις από τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ

«Σε γενικές γραμμές θετικό» έκρινε το σχέδιο Αθηνά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Χατζηδημητρίου, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του FM100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

PAMAK.jpg

Αντιρρήσεις, πάντως, εξέφρασε, για τη συγχώνευση του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του τμήματος Βαλκανικών και Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με το Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών. Όπως είπε «δημιουργείται ένα δυσκίνητο, ανομοιογενές και γραφειοκρατικό τμήμα με 56 θέσεις ΔΕΠ, κάτι που δεν είναι προς όφελος ούτε του Πανεπιστημίου, ούτε των φοιτητών, ούτε, ακόμη, της πόλης της Θεσσαλονίκης λόγω των διπλωματικών σχέσεων που είχε αναπτύξει το τμήμα». Πρόσθεσε πως αρνητική είναι και η συγχώνευση του τμήματος διοίκησης τεχνολογίας από τη Νάουσα με το τμήμα εφαρμοσμένης πληροφορικής, επειδή «έχουν διαφορετικό αντικείμενο και στόχους».

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο αρνητικό είναι η νέα μείωση της χρηματοδότησης του πανεπιστημίου, κατά 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Λουκέτο στο Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Σε κατάληψη επ' αόριστον του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει τη Δευτέρα ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος, αντιδρώντας στις αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά» για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη.

TEI_Thessalonikis_Tmima_pliroforikis_1_1.jpg

«Όχι» στη συγχώνευση τμημάτων λέει και η διοίκηση του ΤΕΙ, κάνοντας λόγο για «συρρίκνωση του ιδρύματος κατά 60%». Μάλιστα, το νεοεκλεγέν συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει κλειστό το ίδρυμα, από Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η διοίκηση του ΤΕΙ χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες ανακατατάξεις «τουλάχιστον απρογραμμάτιστες» και ανορθολογικές και επισημαίνει ότι οδηγούν σε «απαξίωση» το ίδρυμα, με επιπτώσεις και στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής, όπου παρέχει δυναμικό και τεχνογνωσία.

Ανάστατοι στη Βέροια

«Σεβόμαστε την ακαδημαϊκή αυτοτέλεια, αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε και την τοπική κοινωνία», είπε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Βέροιας, Νίκος Μαυροκεφαλίδης.

veroia_panepistimio_11.jpg

Όπως υπογράμμισε, ο δήμος επένδυσε 2 εκατομμύρια ευρώ για να ανακαινίσει πλήρως τα κτίρια στα οποία στεγάζονταν, ως τώρα, το τμήμα, στηριζόμενοι στις διαβεβαιώσεις του πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, ότι το πανεπιστήμιο ενδιαφέρεται για το τμήμα. «Μάλιστα, ο κ. Μυλόπουλος διατήρησε για τον εαυτό του τη θέση του προέδρου», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι ο δήμος στέγασε σε ένα από τα κτίρια το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης, με 23.000 τεκμήρια του αείμνηστου δάσκαλου Χρίστου Τσολάκη. «Τώρα ενημερωθήκαμε ότι θα σταματήσει και η φύλαξη του κτιρίου. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε –ακόμη και δικαστικά- τη χρήση των κτιρίων, στην οποία ο δήμος έχει επενδύσει πολλά», υπογράμμισε ο κ. Μαυροκεφαλίδης.

Να σημειωθεί ότι οι 280 φοιτητές και φοιτήτριες που σπούδαζαν στο πρότυπο αυτό τμήμα, μετακομίζουν, ήδη, στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Αντιδράσεις σε Φλώρινα και Νάουσα

ο δήμαρχος Νάουσας Αναστάσιος Καραμπατζός τόνισε ότι η θέση της δημοτικής αρχής «να συνεχιστεί η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας στη Νάουσα είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη».

Το βράδυ, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, διοργανώνεται στη Φλώρινα σύσκεψη με όλους τους φορείς της πόλης, για να συζητηθεί η σχεδιαζόμενη μεταφορά ενός τμήματος των ΤΕΙ Φλώρινας (σε Καστοριά) και ενός τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (στη Θεσσαλονίκη). Η δημοτική αρχή έχει εκφράσει ήδη την αντίθεση της στις αλλαγές, ζητώντας να παραμείνουν τα δύο τμήματα στην πόλη.

ΚΚΕ: Εκπαίδευση για τις ανάγκες των επιχειρήσεων…

Το υπουργείο Παιδείας με το σχέδιο 'Αθηνά' προσαρμόζει ακόμη περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, συνεχίζοντας στην κατεύθυνση του νόμου-πλαισίου. Αυτό αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

kke_grafeia_perissos_01.jpg

«Ο όποιος εξορθολογισμός δεν αναιρεί το γεγονός ότι το κόστος θα το πληρώσει για μια ακόμη φορά η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της», σημειώνει και καλεί τους σπουδαστές και πανεπιστημιακούς να δώσουν μάχη «για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών και για να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος».

Οικολόγοι Πράσινοι: Επανεπένδυση στην Παιδεία

«Ο εξορθολογισμός στο χώρο της Ανώτατης εκπαίδευσης και η κατάργηση ή συγχώνευση μη βιώσιμων τμημάτων που ιδρύθηκαν με πελατειακά κριτήρια, θα πρέπει να γίνει με κύριο γνώμονα τις ακαδημαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση των ΑΕΙ και ΤΕΙ και όχι την περικοπή των δαπανών για την Παιδεία». Αυτό υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους, με αφορμή το Σχέδιο «Αθηνά», οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, «η φιλοδοξία του σχεδίου ‘Αθηνά’ περιορίζεται στο να καλύψει πρόσκαιρους δημοσιονομικούς στόχους. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι αντιφατικές και χωρίς ουσιαστικό ακαδημαϊκό προσανατολισμό και περιεχόμενο. Προκύπτουν ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής από τη μία και παρασκηνιακών και πελατειακών-κομματικών διαβουλεύσεων και συμβιβασμών από την άλλη».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι τα κονδύλια που μπορούν να εξοικονομηθούν από έναν εξορθολογισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «θα πρέπει να επανεπενδυθούν πιο παραγωγικά στον κρίσιμο τομέα της Παιδείας».