pame_sinema_synenteyxh_typoy_20130225_01.jpg

«H νέα γενιά μιλάει ήδη τη γλώσσα των εικόνων. Aς την ακούσουμε…». Με τα λόγια αυτά, ο διευθυντής του προγράμματος «Πάμε Σινεμά;» Αντώνης Κιούκας, σύστησε σε όσους παρακολουθούσαν τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμμτος, την 13η διοργάνωση. >>>

 

Στην κοινή συνέντευξη τύπου ήταν, ακόμη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Καρατάσιος και ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Παύλος Πανταζής.

pame_sinema_synenteyxh_typoy_20130225_03.jpg
Στην «έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ, που παραχωρούν δωρεάν την αίθουσα «Αλέξανδρος» και συνδιοργανώνουν όλες τις δράσεις που πλαισιώνουν το πρόγραμμα» στάθηκε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του μαθητικού προγράμματος «Πάμε Σινεμά;» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα «Αλέξανδρος» της ΠΚΜ.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το πρόγραμμα «ιδιαίτερα επιτυχημένο, καθώς σε όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του το έχουν παρακολουθήσει 240.000 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από 3200 σχολεία και έχουν δημιουργηθεί και προβληθεί 520 ταινίες μικρού μήκους». Και πρόσθεσε:

pame_sinema_synenteyxh_typoy_20130225_02.jpg
«Στο σύγχρονο κόσμο ο νέος μαθητής πρέπει να λαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερα και ευρύτερα ερεθίσματα. Και είναι και προσωπική μου πεποίθηση ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μία δυναμική διαδικασία, που πρέπει πάντα, έγκαιρα και αποτελεσματικά, να ενσωματώνει τα στοιχεία της σύγχρονης εποχής. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να είναι αδιάφορο μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του προγράμματος «Πάμε Σινεμά;» Αντώνης Κιούκας τόνισε ότι «H νέα γενιά, έχει το προνόμιο να μεγαλώνει και να διαμορφώνεται σε μια συναρπαστική ιστορική περίοδο ραγδαίων εξελίξεων, και αντιμετωπίζει τον καταιγισμό των εικόνων που δέχεται, με το θάρρος και την τόλμη του πρωτοπόρου εξερευνητή ενός καινούργιου κόσμου και αρχίζει να χαράζει, μέσα από τις εικόνες αλλά και πίσω από αυτές, την πραγματικότητα αυτού του κόσμου. Το Πάμε Σινεμά; μαθαίνει στα παιδιά τη γλώσσα των εικόνων, δείχνοντας τον τρόπο να τις δημιουργούν και να εκφράζονται μέσα από αυτές» .

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Καρατάσιος τόνισε ότι «θεωρούμε σημαντικό να δίνουμε στα παιδιά μας, τα οποία ομολογουμένως διαχειρίζονται μεγάλο άγχος, διεξόδους ποιοτικής ψυχαγωγίας αλλά και ευκαιρίες δημιουργίας, που τα εξοικειώνουν συγχρόνως με τις σημαντικότερες εκφάνσεις πολιτισμού».

Για «ένα εξαιρετικό πρόγραμμα» έκανε λόγο ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Παύλος Πανταζής, «το οποίο αποτελεί μια πολιτισμική απάντηση στην κρίση που ζούμε, διότι διευρύνει την εκπαιδευτική διαδικασία και εισάγει τον πολιτισμό στα σχολεία». Ο κ. Πανταζής μίλησε για τη συνεργασία του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη διδασκαλία των μαθητών από φοιτητές και έκλεισε λέγοντας "το Πάμε Σινεμά; δεν κλείνει ένα ακόμα σχολείο ή ένα Πανεπιστήμιο, όπως συμβαίνει στις μέρες μας, αντίθετα ανοίγει νέους δρόμους στο σχολείο και στην εκπαιδευτική διαδικασία».