lhsteia_velvendos_20130201_01.JPG
Τη σχέση του νέου τρομοκρατικού κινήματος με το κοινό έγκλημα, φαίνεται να αποδεικνύουν τα όσα έγιναν, το πρωί, στο Βελβενδό Κοζάνης. Οι δέκα ληστές που “χτύπησαν” το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και το Ταχυδρομικό Γραφείο φαίνεται πως είναι μέλη της οργάνωσης “Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς”! >>>

 

Τουλάχιστον δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες (οι τρεις συνελήφθησαν στη Βέροια κι ο ένας σε ορυχείο έξω από τον Βελβενδό) έχουν καταγραφεί από την Αντιτρομοκρατική ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι έχουν… στεγνώσει τα ταμεία της οργάνωσης κι αυτοί ανέλαβαν να βρουν ρευστό…

Αλλά και τους υπόλοιπους δράστες η αστυνομία τους εντάσσει στο χώρο των αντιεξουσιαστών.

Το «δίδυμο» χτύπημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί όταν, οι δράστες λήστεψαν ταυτόχρονα το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και τα ΕΛ.ΤΑ..

Στο υποκατάστημα της Αγροτικής οι δράστες έσπασαν την τζαμαρία με βαριοπούλα και εισέβαλαν από την αριστερή πόρτα. Με μεγάλη ψυχραιμία ακινητοποίησαν 10 περίπου άτομα που βρισκόταν μέσα. Δύο γυναίκες έβαλαν τα κλάματα και οι ληστές τους είπαν «δε θα σας πειράξουμε, τα λεφτά θέλουμε». Αμέσως μετά επέτρεψαν στις έντρομες γυναίκες να φύγουν από την τράπεζα.

Είναι χαρακτηριστικό, λένε οι μάρτυρες, ότι ο ένας από τους δράστες που έμεινε εκτός καταστήματος δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να κρύψει το καλάσνικοφ και έκοβε βόλτες στην κεντρική πλατεία του Βελβεντού, στην οδό Ειρήνης και Φιλίας 20.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από την Αγροτική τράπεζα οι ληστές πήραν 200.000 ευρώ ενώ από το Ταμιευτήριο πήραν περίπου 5.000 ευρώ. Οι ληστές επιβιβάστηκαν και πάλι στα δύο αυτοκίνητα και εξαφανίστηκαν με κατεύθυνση προς το Μετόχι.

Τι καθυστέρησε τους ληστές

Η επιχείρηση ήταν καλά σχεδιασμένη. Κι όμως, λίγο έλειψε όλοι οι δράστες να καταλήξουν στα χέρια της αστυνομίας. Ακόμη και οι τέσσερις συλλήψεις που έγιναν τελικά, θεωρούνται επιτυχία.

lhsteia_velvendos_20130201_02.JPG

Οι αστυνομικοί εντόπισαν πρώτα τρεις από τους δράστες στην περιοχή της Βέροιας και τους συνέλαβαν, ενώ ένας ακόμη από τους άνδρες εντοπίστηκε και συνελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να βάλει φωτιά σε ένα κλεμμένο ασθενοφόρο, όχημα με το οποίο θα διέφευγαν οι κακοποιοί, κοντά στο ορυχείο της ΔΕΗ στο χωριό Πολύμηλο που είναι δίπλα στην Εγνατία Οδό. Μάλιστα οι αρχές εντόπισαν τον άνδρα να είναι ντυμένος με ιατρική ποδιά και να φοράει και αλεξίσφαιρο.

Αυτός ο τελευταίος απείλησε να αυτοκτονήσει με το καλάσνικοφ που κρατούσε, όμως οι αστυνομικοί τον αφόπλισαν και τον συνέλαβαν. Μέσα στο ασθενοφόρο βρέθηκαν τρία καλάσνικοφ και τρία πιστόλια.

Οι υπόλοιποι κατάφεραν να διαφύγουν με κλεμμένο αυτοκίνητο: Με την απειλή όπλου ακινητοποιίησαν τζιπ στο οποίο επέβαινε Κοζανίτης οδοντίατρος κοντά στην Καστανιά Ημαθίας. Πήραν το αυτοκίνητο και διέφυγαν. Μάλιστα ο ένας καθόταν στο πορτ μπαγκάζ ως… πολυβολητής, για να ανοίξει πυρ κατά των αστυνομικών στην περίπτωση που τους εντόπιζαν και τους καταδίωκαν!

Η “επιχείρηση” των ληστών κόλλησε στο… χρονοδιακόπτη. Μπορεί να μπήκαν στο υποκατάστημα της τράπεζας με ταχύτητα αστραπής, όμως αναγκάστηκαν να παραμείνουν εκεί 20 ολόκληρα λεπτά, καθώς το χρηματοκιβώτιο διαθέτει χρονοδιακόπτη και δεν άνοιγε νωρίτερα!

Επίσης, οι θαμώνες καφετέριας, που είδαν, από μικρή απόσταση, τον τσιλιαδόρο να “κόβει βόλτες” με το καλάσνικοφ στα χέρια, ειδοποίησαν την αστυνομία.

Σε συνδυασμό, τα δύο αυτά γεγονότα, ήταν οι αιτίες που οι τέσσερις από τους δράστες κατέληξαν στα χέρια των αρχών.

Ανέλαβε η αντιτρομοκρατική

Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, οι αστυνομικοί κρίνοντας από τον τρόπο δράστης των κακοποιών κατάλαβαν ότι δεν έχουν να κάνουν με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου με αποτέλεσμα στην περιοχή να σπεύσουν κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία Θεσσαλονίκης, όπου ανακρίνονται, ενώ έχει σημάνει συναγερμός στις Αρχές και συνεχίζεται η επιχείρηση για τη σύλληψη και των υπολοίπων δραστών των δύο ληστειών.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, όλοι τους ελληνικής καταγωγής, βρέθηκε βαρύς οπλισμός, ο οποίος εστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστωθεί εάν έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν σε εγκληματικές πράξεις.

Από την πρώτη στιγμή, οι τέσσερις συλληφθέντες, νεαροί σε ηλικία, αρνούνται κατηγορηματικά να δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους συνεργούς τους που αναζητούνται. Το γεγονός ότι διέθεταν πλαστές ταυτότητες είναι άλλο ένα στοιχείο που κάνει τις αρχές να πιστεύουν ότι δεν έχουν να κάνουν με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου.

Υπενθυμίζεται πως τα εκκρεμή εντάλματα που αφορούν καταζητούμενα μέλη της «Συνωμοσίας πυρήνων της φωτιάς» είναι για τον γνωστό «Τοξοβόλο του Συντάγματος» Γιάννη Μιχαηλίδη και τον Δημήτρη Πολίτη.