kthbe_diamartiria_01.jpg

«Η συρρίκνωση του Κ.Θ.Β.Ε. δεν θα περάσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, προαναγγέλοντας παράλληλα δημόσιο απολογισμό των καλοκαιρινών παραγωγών του θεάτρου. >>>

 

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Ο Γκαίμπελς και όλη η ναζιστική προπαγάνδα έλεγαν: “πες, πες, κάτι μένει”. Αυτές τις ημέρες υφέρπει μια φημολογία άξια των τρωκτικών που τη μεταφέρουν μολυσματικά.

Επειδή αυτό μπορεί να εγείρει ερωτηματικά της κοινής γνώμης, για αυτόν τον λόγο δηλώνω ότι ο απολογισμός των καλοκαιρινών παραγωγών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα γίνει δημόσια σε Συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί την Πέμπτη 21/02/2013 και ώρα 12.00, στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, για όλους τους πολίτες της χώρας και της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Θα ακολουθήσουν δικαστικές ενέργειες κατά των συκοφαντών.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δίνει μεγάλο αγώνα για να κρατηθεί όρθιο. Κανείς δεν θα αποπροσανατολίσει αυτόν τον αγώνα υπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα. Η συρρίκνωση του Κ.Θ.Β.Ε. δεν θα περάσει».

Τι λένε τα μέλη του ΔΣ

Επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας & Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα έστειλαν χθες τα μέλη του ΔΣ του ΚΘΒΕ Τζένη Αρσένη, Καίτη Ιμπροχώρη, Γιώργος Σώχος και Ιωάννης Χρυσούλης στην οποία διαψεύδουν ότι είχαν στείλει επιστολή στις 7/12/2012 σχετικά με τη συνεργασία και την συμπεριφορά του προέδρου του ΚΘΒΕ κ. Θωμά Τρικούκη.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Εχθές 12-2-2013 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου σας, κείμενο το οποίο φέρεται ότι εκφράζει τις απόψεις σας και στο οποίο γίνεται αναφορά σε επιστολή, από 7-12-2012, μελών του ΔΣ του ΚΘΒΕ, προς εσάς, σχετικά με την συνεργασία και την συμπεριφορά του Προέδρου του ΔΣ.

Η αναφορά στην επιστολή αυτή μας δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά και πιστεύουμε ότι έχετε πέσει θύμα παραπληροφόρησης, δεδομένου ότι η επιστολή αυτή ουδέποτε εστάλη ούτε υπογράφηκε από εμάς, συνεπώς η χρήση της είναι εντελώς αντίθετη με κάθε κανόνα δεοντολογίας.

Είμαστε βέβαιοι ότι εάν η άποψη που αναρτήθηκε είναι δική σας, οφείλεται σε παραπληροφόρηση σας σχετικά με την υπογραφή αυτής της επιστολής και εάν σας έχει εμφανισθεί σχετικό κείμενο που φέρει τις υπογραφές μας εμείς τις αρνούμεθα και καλούμε να μας το παραδώσετε προκειμένου να προβούμε σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες.

Αντιλαμβάνεσθε ότι ο επικείμενος οικονομικός απολογισμός αποκλείει την παραίτηση μας πριν την απόδοση του».

Επιστολή και από τον Χατζάκη

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της χθεσινής επιστολής των μελών του ΔΣ του ΚΘΒΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου έστειλε στη δημοσιότητα μια νέα επιστολή στην οποία θέτει ερωτήματα σχετικά με τη στάση τους το προηγούμενο διάστημα απέναντι στον κ. Τρικούκη.

Παραθέτουμε το κείμενο:

«Ανοιχτή επιστολή

Προς τα μέλη του Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε. : Τζένη Αρσένη, Καίτη Ιμπροχώρη, Γιώργο Σώχο, Ιωάννη Χρυσούλη

Αγαπητά μέλη,

Διαβάζοντας την επιστολή σας προς τον Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με το αν υπήρξε πρωθύστερή σας επιστολή προς αυτόν που να αφορά στο αίτημά σας για παραίτηση του Προέδρου, κ. Θωμά Τρικούκη, σας παρακαλώ να μου απαντήσετε στα κάτωθι:
1. Επισκεφτήκατε στις 7/12/2012- τα τρία μέλη του Δ.Σ., πλην της Τζένης Αρσένη που ήταν ασθενής- τον Υπουργό Πολιτισμού και ζητήσατε την παραίτηση του κ. Θωμά Τρικούκη από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ., ναι ή όχι;

2. Αγανακτήσατε και συνταχθήκατε με τους ηθοποιούς όταν σύμφωνα με τα ίδια σας τα λόγια ο κ. Θωμάς Τρικούκης «έφερε τους ασφαλίτες και τα ΜΑΤ μέσα στο θέατρο για να κατεβάσουν τα πανώ διαμαρτυρίας των εργαζομένων και να τους απειλήσουν», ναι η όχι;

3. Θεωρήσατε ασυμβίβαστο το γεγονός ότι ο κ. Θωμάς Τρικούκης πρότεινε για τη μελέτη των έργων του ΕΣΠΑ την εταιρεία «Εύπολις» μέλος της οποίας είναι η κα Ακριβοπούλου την οποία ταυτόχρονα ο κ. Θωμάς Τρικούκης πρότεινε για αναπληρώτρια διευθύντρια στο ΚΘΒΕ, ναι η όχι;

4. Ζητήσατε την εκτέλεση προϋπολογισμού της Εταιρείας της Μονής Λαζαριστών (για να δείτε τι πληρώνει εκεί το ΚΘΒΕ) πρόεδρος της οποίας ήταν το τελευταίο διάστημα ο κ. Θωμάς Τρικούκης, ναι η όχι;

5. Σας δόθηκε αυτό το έγγραφο από τον κ. Θωμά Τρικούκη και πότε;

6. Ζητήσατε ομόφωνα να θέσει ο κ. Θωμάς Τρικούκης στο Δ.Σ. το θέμα της συνεργασίας του ΚΘΒΕ με το Δήμο Θεσσαλονίκης για το «Θέατρο ΄Ανετον» για επέκταση και ανάπτυξη του καλλιτεχνικού έργου και οικονομικό όφελος και σας το αρνήθηκε, ναι ή όχι:

7. Διακόψατε μετά σφοδρότητος συνεδρίαση του Δ.Σ. και αποχωρήσατε αγανακτισμένοι με τον κ. Θωμά Τρικούκη, ναι ή όχι;

Και κάτι για το τέλος αγαπητοί φίλοι.

Ο οικονομικός απολογισμός είναι θεσμική διαδικασία επιβεβλημένη από το νόμο, που συντάσσεται από το Οικονομικό Τμήμα του ΚΘΒΕ το οποίο κινείται σε πλαίσιο απόλυτης διαύγειας και νόμιμων διαδικασιών και τον οποίον απολογισμό εισηγείται ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δ.Σ. Με λίγα λόγια κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της υπηρεσίας και των Ορκωτών Λογιστών είτε αυτός είναι ο κ. Τρικούκης, είτε εγώ, είτε εσείς, είτε οποιοσδήποτε άλλος.

Επίσης, ο απολογισμός δεν προϋποθέτει τη παρουσία συγκεκριμένων προσώπων στις θέσεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, του Προέδρου ή του Δ.Σ. Γίνεται έτσι και αλλιώς εκ του νόμου, όποιος κι αν είναι Διευθυντής, όποιος κι αν είναι Πρόεδρος, όποιος κι αν είναι μέλος του Δ.Σ. Είναι, ή δεν είναι έτσι;
Με αγάπη και ευγνωμοσύνη για τη σταθερή σας πίστη στους στόχους και στα οράματα του Κ.Θ.Β.Ε.

Σωτήρης Χατζάκης».

Τι λέει ο Θωμάς Τρικούκης σε επιστολή του

Σε δική του επιστολή χθες ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ κ. Μάκης Τρικούκης αναφέρει ότι δεν θα προβεί «σε καμία απολύτως ενέργεια, πριν εισαχθεί προς έλεγχο στο Δ.Σ. ο οικονομικός απολογισμός του παρελθόντος έτους».

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Συμφωνώντας με τη δήλωση των συναδέλφων μας μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, γνωστοποιούμε ότι και εμείς επίσης δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία απολύτως ενέργεια, πριν εισαχθεί προς έλεγχο στο Δ.Σ. ο οικονομικός απολογισμός του παρελθόντος έτους.

Να σημειωθεί ότι κατά τον ισχύοντα, για τα Κρατικά Θέατρα, νόμο μόνο αρμόδιο να ελέγξει τον απολογισμό είναι το Δ.Σ.. Καμία δημόσια ενημέρωση δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει».

Την επιστολή υπογράφουν ο Πρόεδρος Θωμάς Τρικούκης, η Αντιπρόεδρος

Άννα Σταυρακοπούλου και το μέλος Άννα Ιωακειμίδου».

Τζαβάρας: Δε θα καταστώ μέρος του προβλήματος

Τζαβάρας: «Δεν θα πάρω θέση για το ποιος ευθύνεται»

«Δεν προτίθεμαι να καταστώ μέρος του προβλήματος και ούτε πρόκειται να πάρω θέση για το ποιος ευθύνεται για τη σημερινή δυσχερή και προφανώς αδιέξοδη κατάσταση», αναφέρει από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Όπως τονίζει δημόσια παρέμβασή του «στην εξελισσόμενη διένεξη μεταξύ της Διοίκησης του ΚΘΒΕ και των ηθοποιών είχε μοναδικό και αποκλειστικό στόχο να προλάβει τα χειρότερα: την διακοπή των παραστάσεων και την αναστολή του καλλιτεχνικού έργου ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού πολιτιστικού οργανισμού της Βόρειας Ελλάδας και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της και παράλληλα αναδεικνύει σταθερά ένα ηγετικό πρόσωπο στην οικονομική και πολιτιστική ζωή των Βαλκανίων».

Προσθέτει πως «ο καθένας έχει το δικαίωμα της μετάνοιας ή της μεταμέλειας και μπορεί να το ασκεί ελεύθερα», και υπογραμμίζει: «Δυστυχώς όμως για τα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που με επισκέφθηκαν την 7-12-2012 στο γραφείο μου και κατηγόρησαν τον Πρόεδρό τους για αυταρχισμό και αντίθετη με τα συμφέροντα του θεάτρου συμπεριφορά, η σημερινή μεταμέλειά τους δεν έχει τη δύναμη να ακυρώνει τα γεγονότα και δεν εξαλείφει τα ίχνη τους.

Αφού λοιπόν πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική και λειτουργική διοίκηση από το υπάρχον σχήμα ώστε να βρεθεί λύση εξόδου από τη δυσχερή αυτή κατάσταση, αναμένω τις πρωτοβουλίες τους».

Τι είχε ζητήσει ο Τζαβάρας

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Κώστας Τζαβάρας ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο για το ΚΘΒΕ, καθώς και την παραίτηση του ΔΣ του.

«Θα πρέπει να παραιτηθεί το ΔΣ, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναδιάρθρωσή του και να λήξει επιτέλους η κατάσταση, που επικρατεί εκεί» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού.