kthbe_diamartiria_01.jpg

«Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι δημόσια αγαθά και δεν πρέπει να υπόκεινται σε πολιτικά παιχνίδια», αναφέρουν οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε ανακοίνωσή τους και δίνουν συνέχεια στην… κατάσταση ροκ που επικρατεί στο ΚΘΒΕ. >>>

 

Με την επιστολή τους αυτή, όπως τονίζουν, θέλουν να ενημερώσουν την κοινωνία, για όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, τόσο στη σκηνή, όσο και στα “παρασκήνια” του οργανισμού.

Κάνοντας έναν απολογισμό των τριών τελευταίων χρόνων αναφέρουν πως παρ’ όλες τις αντιξοότητες υλοποιείται πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και προσοδοφόρο έργο.

Προσθέτουν ότι η αύξηση του κοινού στις μεγάλες σκηνές του θεάτρου αγγίζει το 90%, επαναλειτουργεί ο θεσμός του Κλιμακίου Μακεδονίας Θράκης, ιδρύθηκαν νέες σκηνές (Νέο Υπερώο και Θερινή Σκηνή), εγκαινιάστηκαν δωρεάν κοινωνικές δράσεις (όπως το Κοινωνικό Θεατροπωλείο, το Θέατρο στα Καφέ, το Θέατρο Κατ’ Οίκων, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ΚΘΒΕ σε σχολεία και νοσοκομεία), ενώ το χρέος του ΚΘΒΕ από 3,5 εκ. ευρώ μειώθηκε αισθητά (αν και διευκρινίζουν ότι έχουν πλέον και την εκ νέου διόγκωση του χρέους, με την “προίκα” της Όπερας Θεσσαλονίκης κατά 1,5 εκ. ευρώ επιπλέον).

Όμως σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες τους προβληματίζουν έντονα οι εξελίξεις στους κόλπους του οργανισμού. Εστιάζουν στον πρόεδρο του δ.σ. του ΚΘΒΕ, Μάκη Τρικούκη που όπως αναφέρουν «αντιτίθεται με τις ενέργειες του σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, αρνούμενος να συμβάλλει σε οτιδήποτε θα βοηθούσε το Θέατρο αλλά και τους εργαζόμενους».

Επικαλούνται το περιστατικό που έγινε στις 26/10/2012 όπου «με την συνδρομή των Μ.Α.Τ. και της Κρατικής Ασφάλειας, κατέβασε ενυπόγραφο πανό διαμαρτυρίας των απλήρωτων εργαζομένων από την πρόσοψη του θεάτρου της Ε.Μ.Σ. κατονομάζοντας στα όργανα της ασφάλειας ‐για εκφοβισμό, τους εργαζομένους που συμμετείχαν στην ανάρτηση του πανό».

Και… κλοπή εισπράξεων

Υποστηρίζουν πως την περίοδο που ήταν απλήρωτοι αρνήθηκε να τους χορηγήσει βεβαιώσεις καθυστέρησης μισθοδοσίας.

Στο θέμα «της κλοπής των εισπράξεων στις 13/8/2012 με θύμα τον ταμία του ΚΘΒΕ, ο Πρόεδρος Μ.Τρικούκης, αντί να προβεί στις δέουσες ενέργειες σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του, προτίμησε με επιστολή του που δημοσιεύτηκε σε στήλη εφημερίδας (Μυρτώ Λοβέρδου, “στη μπούκα” εφ. Το Βήμα 2/12/2012), να ισχυριστεί ότι δεν ήταν δική του αρμοδιότητα αφήνοντας αιχμές εναντίον του Καλλιτεχνικού Διευθυντή για συγκάλυψη». Και σημειώνουν ότι «ως σώμα ηθοποιών προχώρησαν την επόμενη μέρα, σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο που συνεδρίαζε το δ.σ. του ΚΘΒΕ, ζητώντας την παραίτηση ή την αποπομπή του».

Ερωτηματικά για την εταιρία “Εύπολις”

Οι ηθοποιοί θέτουν θέμα για τη συνεργασία του ΚΘΒΕ με εταιρία διαχείρισης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Όπως αναφέρουν «ο Πρόεδρος Μ.Τρικούκης εισηγήθηκε στο Δ.Σ την ανάθεση διαχείρισης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, για λογαριασμό του ΚΘΒΕ, στην εταιρεία “Εύπολις” την οποία και κατάφερε να περάσει με οριακή πλειοψηφία. Δεν γνωρίζουμε πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι στην “Εύπολις” συμμετέχει η κα Ιουλία Ακριβοπούλου ‐την οποία ο Πρόεδρος είχε προτείνει στον Υπουργό για να αναλάβει την κενή θέση του αναπληρωτή διευθυντή επί των οικονομικών του ΚΘΒΕ, διορισμό που ο Υπουργός είχε αρνηθεί».

Τι έγινε με τη Μονή Λαζαριστών

kthve_skini_sokratis_karantinos_01.jpg

Σχετικά με το θέμα της Μονής Λαζαριστών, αναφέρουν ότι αν και ζητήθηκε έλεγχος για τη διαφάνεια των οικονομικών της Εταιρίας Διαχείρισης της Μονής Λαζαριστών, στην οποία καθήκοντα Προέδρου εκτελεί ο κ. Μ.Τρικούκης, όμως, όπως υποστηρίζουν, τα στοιχεία αυτά δεν έχουν παρουσιαστεί. Ως αποτέλεσμα ο καλλιτεχνικός διευθυντής ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του ΚΘΒΕ στις σκηνές της Μονής Λαζαριστών, μέχρι να επανακαθοριστεί απ’ όλους τους συμβαλλόμενους ισότιμα, το νέο καθεστώς λειτουργίας της Μονής.

Ζητούν «την άμεση επίλυση του θέματος και την επαναλειτουργία της Μ. Λαζαριστών ώστε να υλοποιηθεί ο καλλιτεχνικός προγραμματικός που έχει ήδη ανακοινωθεί» και καταλήγουν ότι ο πρόεδρος «αρνήθηκε κατηγορηματικά» να παραχωρηθεί στο ΚΘΒΕ, και με στόχο την ανάπτυξη του θεάτρου, το "Άνετον" από το Δήμο Θεσσαλονίκης (λόγω του χρέους του Δήμου προς το ΚΘΒΕ), υποστηρίζοντας ότι “Σκηνές υπάρχουν”.

Θέλουν πρόεδρο δίπλα τους

Οι ηθοποιοί σημειώνουν ότι «οι κεντρικές πολιτικές επιλογές, έρχονται σε σύγκρουση με τον ιστορικό ρόλο που επιτελεί το ΚΘΒΕ για τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας».

Υπογραμμίζουν πως θέλουν έναν Πρόεδρο που να είναι δίπλα τους ώστε να σταθούν όλοι μαζί απέναντι στην περικοπή της επιχορήγησης, στην κατάργηση της συλλογικής σύμβασης, και στη προσπάθεια συρρίκνωσης του θεσμού. Και καταλήγουν:

«Εφόσον ο κ. Μ. Τρικούκης έχει διαφορετικό προσανατολισμό, του ζητάμε για πολλοστή φορά να παραιτηθεί, καθώς και από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει ξεκάθαρη θέση».