papageorgopoulos_anakritis_20110510_02[5].jpg

Χωρίς να κάνει την όποια δήλωση, διάβηκε την είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Σήμερα, βλέπετε, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου. >>>

 

Όπως μεταδίδει το seleo.gr, “μηχανή υπεξαιρέσεων” χαρακτήρισε το δικαστήριο την διοίκηση του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου.

Αναλυτικά, το δικαστήριο πρότεινε την ενοχή του Β. Παπαγεωργόπουλου καθώς όπως υποστηρίζει: "Γνώριζε και ενέκρινε τα πάντα αλλά άφηνε τον χειρισμό στον Μ. Λεμούσια".

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος έφθασε στα δικαστήρια στις 9:05, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Τα μέτρα της αστυνομίας είναι δρακόντεια, καθώς πέρα από τον συνηθισμένο έλεγχο στην είσοδο των δικαστηρίων, αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους και έξω από την αίθουσα στην οποία εκδικάζεται η υπόθεση της υπεξαίρεσης. Κατάμεστη είναι αυτή την ώρα η αίθουσα, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Θεσσαλονικείς για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης.

Όσοι προσέρχονται, περνούν από έλεγχο ταυτοτήτων αλλά και γενικό έλεγχο των αντικειμένων που έχουν μαζί τους.

Κατά την είσοδό του στα δικαστήρια, ο Β. Παπαγεωργόπουλος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους.

Δείτε το βίντεο του seleo.gr:

 

Γύρω στις 10.30, το δικαστήριο πρότεινε την ενοχή του βασικού κατηγορουμένου, πρώην ταμία, Παναγιώτη Σαξώνη, για την υπεξαίρεση του ποσού των 17.962.000 ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης, κατηγορείται για πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Την ενοχή και των δύο πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας, Θωμά Γκόλα και Γεώργιο Γκαϊτατζή πρότεινε το δικαστήριο με την κατηγορία της παροχής διευκολύνσεως στον Σαξώνη για την παράνομη δραστηριότητα της υπεξαίρεσης. Πρότεινε, ακόμη, την ενοχή του Μιχάλη Λεμούσια, πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αθώοι οι αντιδήμαρχοι, σύμφωνα με το δικαστήριο, καθώς και οι υπόλοιποι υπάλληλοι που φαίνονταν ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, αφού όπως αναφέρθηκε από τη θέση τους δεν μπορούσαν να αποτρέψουν την υπεξαίρεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών Μ. Ζορπίδης ξέσπασε σε λυγμούς.

Όπως μετέδωσε το thestival.gr, το σκεπτικό της απόφασης στη δίκη για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης ανέγνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Γιώργος Αποστολάκης.

Ο πρόεδρος ανέφερε για τον Σαξώνη, ότι υπεξαιρούσε χρήματα και πριν τη Δημαρχία Παπαγεωργόπουλου. Όπως προκύπτει, έλαβε συνολικά 21 εκ. ευρώ κι από αυτά υπεξαίρεσε 17.962.366 ευρώ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό το οποίο αναλύεται σε συνολικά 400 σελίδες, «θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να κάνει υπεξαίρεση χωρίς την ανοχή της διοίκησης του δήμου».

Για την διοίκηση Παπαγεωργόπουλου αναφέρθηκε ότι θα ήταν εξαιρετικά εύκολο να επιβάλει την απαγόρευση της χρήσης μετρητών και να επιβάλει τις συναλλαγές μόνο με επιταγές, άρα να προστατέψει τη διαδικασία.