earth1.jpg

Της ταλαιπωρίας το… ανάγνωσμα για τους Θεσσαλονικείς που, αυτήν την ώρα, βρίσκονται στους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης και κινούνται με Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητα. >>>

 

Ο κ. Ράιχενμπαχ κινείται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, από το ξενοδοχείο όπου γινόταν το συνέδριο του Economist στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και στην Αγίου Δημητρίου, όπου επισκέφθηκε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η τροχαία ανοίγει και κλείνει τους δρόμους του κέντρου, ανάλογα με το πού κινείται ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα.

Ο κ. Ράιχενμπαχ παραδέχτηκε πως μεγαλύτερο αγκάθι στην Ελλάδα είναι η φορολογική διοίκηση. Δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για το γεγονός ότι τα χρήματα της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δε χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και στην πραγματική οικονομία.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου δέχτηκε επικρίσεις για τη συνάντηση με τον Ράιχενμπαχ. Σε απαντητική ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΕΚΘ τονίζει ότι η συνάντηση  έγινε στο πλαίσιο του διαλόγου και της εποικοδομητικής συζήτησης.

Χθες, ο κ. Ράιχενμπαχ έριξε το μπαλάκι στις τράπεζες και εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι καθυστερούν, όπως είπε, να διοχετεύσουν στις επιχειρήσεις κεφάλαια ύψους περίπου 2 δις ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Ράιχενμπαχ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι 2 δις ευρώ που προέρχονται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά, όπως αποκάλυψε, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί στις επιχειρήσεις μόνο τα 150 εκατ. ευρώ. Και η έλλειψη ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, είπε ο κ. Ράιχενμπαχ, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.