thessaloniki_thermaikos_istioploiko_1.jpg

Μπορεί μια πόλη να είναι ανεκτική, ανοιχτή και ταυτόχρονα ασφαλής; Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να απαντήσουν οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης η δημοτική παράταξη “Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην πράξη”, με θέμα “Θεσσαλονίκη, ανοιχτή και ασφαλής πόλη, πόλη για εμάς”. >>>

Την ανάγκη “να ξαναβρούμε την Ελλάδα των ονείρων μας”, επισήμανε η Κολομβιανή Άνχελα Αρμπαλάες, ιστορικός, δημοσιογράφος και πάνω απ' όλα οικονομική μετανάστρια, όπως δήλωσε η ίδια. “Πρέπει να μαχόμαστε για να χτίσουμε κοινωνίες με ανοιχτά μυαλά και ανθρωπισμό”, πρόσθεσε.

Η οικοδόμηση κοινωνίας αλληλεγγύης και η συμμετοχή των πολιτών μπορούν να αναχαιτίσουν την αύξηση της εγκληματικότητας, υπογράμμισε ο νομικός και πρώην αστυνομικός διευθυντής, Θέμης Χαρίσης. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, την αλλαγή των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας, την ενεργοποίηση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανακούφιση όσων δοκιμάζονται.

Την άποψη ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις της Ευρώπης, εξέφρασε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος. Όπως εξήγησε, υπάλληλοι διπλωματικών αποστολών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, προτιμούν τη Θεσσαλονίκη γιατί τους παρέχει ποιότητα ζωής και τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με σχετική ελευθερία τα παιδιά τους.

Αύξηση κατά 9% παρουσίασαν οι κλοπές και οι διαρρήξεις στη Θεσσαλονίκη το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αστυνομικός υποδιευθυντής Δημήτρης Γιωργούλης. Ειδικότερα, εξιχνιάστηκαν 2.116 κλοπές και διαρρήξεις, 247 ληστείες (μείωση 2,3% σε σχέση με το 2011) και 1.470 κλοπές τροχοφόρων (-5,9%). Έγιναν 286 συλλήψεις που έχουν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, έναντι 102 το 2011.

Ο ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, Σταύρος Μπουφίδης υπογράμμισε ότι όταν το πλαίσιο μιας κοινωνίας αλλάζει οι πολιτισμοί προσαρμόζονται ή καταρρέουν.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Χρήστος Μάτης.