agogos_tar_samaras_20130213_01.jpg

Τη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει σημείο αναφοράς στον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ. >>>

Αναφέρθηκε στα οφέλη της συμφωνίας, όπως η δημιουργία 2000 θέσεων εργασίας, και ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν θα αφήσει καμία ευκαιρία αναξιοποίητη. «Είμαστε αποφασισμένοι- και θέλω να το δηλώσω ξεκάθαρα- να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία αναξιοποίητη» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η υλοποίηση του αγωγού TAP θα μετατρέψει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, από χώρα-προορισµό δευτερεύουσας σηµασίας σε χώρα διέλευσης διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων.

«Η προσέλκυση επενδύσεων δεν επιτυγχάνεται με ευχές ούτε με δημόσιες σχέσεις» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι  η πολιτική βούληση της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού αποτελεί και ένα ηχηρό κάλεσμα προς όλους τους διεθνείς δυνητικούς επενδυτές αλλά και μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το αύριο.

Τι εστί ΤΑΡ

Ο Αδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline) θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Ο TAP συμμετέχει σε διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, με την οριστική επιλογή της οδού μεταφοράς του αερίου να αναμένεται τον Ιούνιο του 2013.
Θεωρείται ευκαιρία για την για την Ελλάδα να εισέλθει στο «παιχνίδι των αγωγών», μετά το «ναυάγιο» του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της χώρας μας από τους σχεδιασμούς για την κατασκευή του ρωσικού South Stream.
Η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας δεν διασφαλίζει ότι ο συγκεκριμένος αγωγός θα επιλεγεί.


Από το in.gr