kirizoglou_02.gif
Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ*

Σε εκτεταµένα δηµοσιεύµατα, σε πολλές µεγάλης κυκλοφορίας Κυριακάτικες (3.2.13)  εφηµερίδες, γίνεται λόγος για µετάθεση των Περιφερειακών και ∆ηµοτικών Εκλογών από τον Ιούνιο του 2014  στον Οκτώβριο ή Νοέµβριο του 2015.  >>>

Γίνεται λόγος για παράταση της διάρκειας της τρέχουσας δηµοτικής περιόδου (1.1.2011 – 31.8.2014)  κατά 16  µήνες δηλ.  µέχρι την 31.12.2015. Καλόν είναι η Κυβέρνηση, τα κόµµατα,  οι Βουλευτές και η Κεντρική Ένωση ∆ήµων Ελλάδος (ΚΕ∆Ε)  να λάβουν υπόψη τους ορισµένες πολύ σοβαρές επισηµάνσεις.

Σύµφωνα µε το άρθρο 102  παράγραφος 2  του Ελληνικού Συντάγµατος ‘’οι Οργανισµοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονοµική αυτοτέλεια.  Οι αρχές τους εκλέγονται µε καθολική και µυστική ψηφοφορία, όπως ο νόµος ορίζει».

Ο νόµος όµως (κοινός νοµοθέτης)  δηλ.  ο νόµος 3852/2010 (Καλλικράτης)  ορίζει ότι η διάρκεια της τρέχουσας δηµοτικής περιόδου αρχίζει την 1.1.2011  και λήγει την 31.8.2014.   Οι δηµοτικές εκλογές του Νοεµβρίου του 2010  έγιναν µε βάση την ανωτέρω νοµοθετική ρύθµιση.

Οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών ψήφισαν, σύµφωνα µε το Σύνταγµα και τον νόµο και εξέλεξαν συγκεκριµένους δηµάρχους και δηµοτικούς συµβούλους για 3 έτη και 8  µήνες. Έτσι οι αιρετοί της Τ.Α.  έχουµε δηµοκρατική νοµιµοποίηση, µε βάση το ερώτηµα που τέθηκε στους πολίτες, κατά τις δηµοτικές εκλογές του Νοεµβρίου 2010, µέχρι την 31.8.2014.

Η τελευταία σταγόνα της κλεψύδρας του χρόνου της λαϊκής µας νοµιµοποίησης τελειώνει την 31.8.2014. Κατά συνέπεια κάθε ακόµη και σκέψη για παράταση της διάρκειας της τρέχουσας δηµοτικής περιόδου (1.1.2011–31.8.2014)  είναι αντίθετη προς το Σύνταγµα της Ελλάδος και προς τον νόµο 3852/2010 (Καλλικράτης).  Ταυτόχρονα είναι πράξη αντιδηµοκρατική. 

Αλήθεια µε ποιο κύρος θα µπορέσει να σταθεί όρθιος ένας δήµαρχος µετά την 31.8.2014,  όταν ΜΜΕ,  αιρετοί,  κόµµατα και βουλευτές θα βάλουν εναντίον τους και θα αµφισβητούν τη δηµοκρατική του νοµιµοποίηση; 

Η επίκληση ως επιχειρηµάτων των προσχηµάτων, τα οποία υπακούουν στη λογική της δήθεν εξεύρεσης περισσότερου χρόνου για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του ότι η χώρα διανύει περίοδο έκτακτης κατάστασης, είναι προφάσεις εν αµαρτίαις και σε καµία περίπτωση δεν µπορούν να δικαιολογήσουν την επιµήκυνση του χρόνου της τρέχουσας δηµοτικής περιόδου πέραν της 31.8.2014. 

Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εσωτερικών, τα κόµµατα, οι Βουλευτές και η ΚΕ∆Ε οφείλουν να σεβασθούν και να προστατέψουν το κύρος της αυτοδιοίκησης και των αιρετών, την εκπεφρασµένη κατά το Σύνταγµα και το νόµο λαϊκή βούληση στην καθολική ψηφοφορία των δηµοτικών εκλογών του Νοεµβρίου του 2010. Να µην επιτρέψουν την καταστρατήγηση του Συντάγµατος και του νόµου. Να µην συνεργήσουν στον βιασµό της λαϊκής εντολής και της παρασχεθείσης από τους πολίτες στους αιρετούς δηµοκρατικής νοµιµοποίησης.

Ας αφεθεί επιτέλους η αυτοδιοίκηση έξω από τις άθλιες µεθοδεύσεις της κεντρικής εξουσίας. Μεθοδεύσεις που θα τις πληρώσουν πολιτικά όσοι τις απεργάζονται αλλά εκθέτουν και προσβάλουν θεσµικά την αυτοδιοίκηση. Εκθέτουν και προσβάλουν τους αιρετούς.


* O Λάζαρος Κυρίζογλου είναι δήμαρχος Μενεμένης – Αμπελοκήπων και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.