xreh_02_thumb[1]

«Κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση για την αναπτυξιακή της πολιτική δείχνουν οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης οι οποίες προβλέπουν ένα ακόμη πιο δύσκολο 2013 με αύξηση των επισφαλειών και των πτωχεύσεων στην αγορά. >>>

Η μείωση του τζίρου, η έλλειψη ρευστότητας και τα «φέσια» έχουν εξελιχθεί σε μόνιμο πονοκέφαλο για τους μικρομεσαίους, ενώ η μείωση των εργαζομένων θα συνεχιστεί και φέτος.
Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, στη νέα έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης η οποία, μάλιστα, μεταφράστηκε και επιδόθηκε στον επικεφαλής της Task Force της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενπαχ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Η έρευνα διεξήχθη με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, μέσω της εφαρμογής PrimoQ, σε συνεργασία με την εταιρία Palmos Analysis, σε 115 επιχειρήσεις –μέλη του ΕΒΕΘ από 16 έως 24 Ιανουαρίου 2013.
Σε κάποιους δείκτες εμφανίζεται μια μικρή βελτίωση σε σχέση με τις αντίστοιχες έρευνες του Ιουλίου και του Ιανουαρίου του 2012, ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια για χαμόγελα αφού η συνολική εικόνα της αγοράς είναι απογοητευτική.


«Μαύρος» ο απολογισμός
Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας όσον αφορά στην αποτίμηση του 2012, κωδικοποιούνται ως ακολούθως:
-Ο τζίρος μειώθηκε για 7 στις 10 επιχειρήσεις (73%), για το 17% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ενώ αύξηση τζίρου δήλωσε μόλις το 9%.
-Περίπου τρεις στις 10 επιχειρήσεις (33%) μείωσαν πέρσι τις θέσεις εργασίας, οι μισές (55%) διατήρησαν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, ενώ ένα 7% προχώρησε σε προσλήψεις.
-Πέντε ήταν τα βασικά προβλήματα (σ.σ. πολλαπλή επιλογή με ιεράρχηση) που αντιμετώπισαν το 2012 οι επιχειρήσεις: η μείωση του τζίρου (65%), η έλλειψη ρευστότητας (63%), οι επισφάλειες πελατών (57%), οι φορολογικές υποχρεώσεις (57%) και η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό (33%).
-Όσον αφορά στις εξαγωγές, το 2012 ήταν καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2011 για το 10% των επιχειρήσεων του δείγματος, χειρότερη για το 13%, ενώ στα ίδια επίπεδα διατηρήθηκαν οι εξαγωγές για το 15%. Το 54% των επιχειρήσεων του δείγματος απάντησε ότι δεν έχει εξαγωγική δραστηριότητα.
-Η αποτίμηση των εξαγωγικών επιδόσεων για όσες επιχειρήσεις κάνουν εξαγωγές ήταν θετική για το 21% και αρνητική για το 29%. Για το 33% των επιχειρήσεων που εξάγουν η χρονιά που πέρασε ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2011.
-Οι μισές επιχειρήσεις (54%) δεν είναι ικανοποιημένες από την αντιμετώπιση των τραπεζών (έναντι 64% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2012) κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ ικανοποιημένες δηλώνουν οι τρεις στις δέκα (30%). Πάντως, για την πλειονότητα των επιχειρήσεων του δείγματος (69%) οι σχέσεις της επιχείρησης με τις τράπεζες έμειναν –στο τελευταίο τρίμηνο- αμετάβλητες, ενώ για το 27% επιδεινώθηκαν (έναντι 35% τον Ιούλιο του 2012). Βελτίωση «είδε» μόνο το 1% των επιχειρήσεων.
-«Αρνητικά» κρίνει την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης το 54% των επιχειρήσεων του δείγματος (έναντι 72% τον Ιούλιο και τον Ιανουάριο του 2012) και «μάλλον αρνητικά» το 24% (έναντι 21% και 20% τον Ιούλιο και τον Ιανουάριο του 2012 αντίστοιχα). «Θετικά» κι «μάλλον θετικά» την κρίνει το 1% και 3% αντίστοιχα.

Οι προβλέψεις
Ακόμη πιο ζοφερό διαγράφεται το 2013 για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν στην έρευνα του ΕΒΕΘ. Ειδικότερα:
-Το 57% των επιχειρηματιών θεωρεί πως το 2013 θα είναι μια χρονιά χειρότερη από το 2012 για την επιχείρησή τους, ενώ σε καλύτερες μέρες ελπίζει μόνο το 11%.
-Το 62% των επιχειρήσεων αναμένει μείωση των πωλήσεων κατά το επόμενο τρίμηνο (σ.σ. 62% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούλιο του 2012 και 65% τον Ιανουάριο του περασμένου έτους), το 28% θεωρεί πως οι πωλήσεις θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, ενώ σε αύξηση τζίρου ελπίζει το 7%.
-Περισσότερες από τρεις στις δέκα επιχειρήσεις (36% έναντι 51% τον Ιούλιο του 2012 και 43% τον Ιανουάριο του περασμένου έτους) εκτιμούν πως θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε απολύσεις κατά το επόμενο τρίμηνο, ενώ υπάρχει ένα 4% που σχεδιάζει προσλήψεις.
-Η ρευστότητα εξακολουθεί να προβληματίζει τις επιχειρήσεις, με το 62% να περιμένει περαιτέρω μείωση και με μόλις το 5% να «βλέπει» βελτίωση.
-Οσον αφορά στις δανειακές ανάγκες, για το 68% των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι αυτές θα παραμείνουν αμετάβλητες και θα αυξηθούν για το 3%. Μείωση προβλέπει το 5% των επιχειρήσεων του δείγματος.
-Το 45% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η ικανοποίηση των δανειακών αναγκών τους θα γίνει με δυσμενέστερους όρους και το 30% με τους σημερινούς όρους. Ευνοϊκότερους όρους αναμένει το 3%.
Ενδιαφέρον έχουν και οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται και των συναφών με αυτούς (πελάτες / προμηθευτές) στο επόμενο τρίμηνο: το 82% προβλέπει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με αύξηση των επισφαλειών και των πτωχεύσεων, ενώ το 11% θεωρεί πως η κατάσταση θα μείνει αμετάβλητη.


από το www.capital.gr