Αιφνιδιάζοντας τον κόσμο όλο, ακόμη και τον στενό του κύκλο στην Αγία Έδρα, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας, λέγοντας ότι δεν έχει πλέον την ψυχική και σωματική δύναμη να συνεχίσει. >>>


Ο 85χρονος Γιόζεφ Ράτσινγκερ είναι ο πρώτος ποντίφικας που παραιτείται σε 600 ολόκληρα χρόνια. Η θέση του Πάπα θα παραμείνει κενή από τις 28 Φεβρουαρίου και μέχρι το Πάσχα θα έχει εκλεγεί ο νέος ποντίφικας.

Εξαιρετικά σπάνιο είναι στις τάξεις των επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας η παραίτηση του ποντίφικα. Η πλέον γνωστή παραίτηση ήταν του πάπα Τσελεστίνου Ε' το 1294. Μόλις πέντε μήνες μετά την ανάδειξή του, έφτιαξε ο ίδιος Διάταγμα που επέτρεπε την κίνηση αυτή. Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΒ' παραιτήθηκε το 1415 προκειμένου να μπει τέλος στο Σχίσμα που ταλάνιζε τη Δυτική Εκκλησία, καθώς υπήρχαν άλλοι δύο διεκδικητές του παπικού θρόνου. 


Το κονκλάβιο για την εκλογή του νέου ποντίφικα συγκαλείται στην Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, το Σώμα δεν επιτρέπεται να εξέλθει του χώρου. Το κονκλάβιο αποτελείται από 120 καρδιναλίους έως 80 ετών. Για την εκλογή του νέου ποντίφικα απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων συν ένας.

H πρόσφατη ανάδειξη νέων καρδιναλιών στο κονκλάβιο των 120 έχει αλλάξει σημαντικά τη σύνθεση του Κολεγίου που θα εκλέξει τον διάδοχο του Βενέδικτου ΙΣτ'. Έτσι δεν αποκλείται ο νέος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να προέρχεται από χώρα εκτός Ευρώπης.

Ορισμένοι από τους βασικότερους διεκδικητές του παπικού θρόνου, σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή που κάνει ο ξένος Τύπος είναι:

  • Ο αρχιεπίσκοπος της Νέας Υόρκης, Τίμοθι Ντόλαν. Είναι 62 ετών, εξαιρετικά δημοφιλής, επικοινωνιακός και με σημαντικό έργο στις ΗΠΑ.
  • Ο γαλλόφωνος Καναδός Μαρκ Ουελέτ. Είναι 68 ετών. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βενέδικτου.
  • Ο αρχιεπίσκοπος της Ουάσινγκτον Ντόναλντ Βερλ. Είναι 72 ετών, γνωστός θεολόγος, διανοούμενος και επικοινωνιακός.
  • Ο Αρχιεπίσκοπος Μιλάνου, Αντζελο Σκόντα. Είναι 71 ετών, γιος οδηγού φορτηγού. Φιλελεύθερος στις απόψεις.
  • Ο Αρχιεπίσκοπος Βιέννης Κριστόφ Σένμπορν. Είναι 67 ετών. Φιλόσοφος, ψυχολόγος, θεολόγος και «απόστολος» του απερχόμενου πάπα.
  • Ο Αρχιεπίσκοπος Μανίλας Λουίς Αντόνιο Τάγκλε. Είναι 55 ετών και εξαιρετικά φανατικός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο
Συγκίνηση, λύπη, έκπληξη, σεβασμός στην πράξη του και αναγνώριση της τόλμης του Πάπα κυριαρχούν στα μηνύματα πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών ανά τον κόσμο για την παραίτηση-σοκ του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Απεριόριστο σεβασμό για το μεγάλο θάρρος του Πάπα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο άκουσμα της παραίτησης του ποντίφικα. Στη γενέτειρα του του Πάπα Βενέδικτου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εξέφραζε την ίδια στιγμή μεγάλη συγκίνηση για την παραίτηση, επιλογή η οποία όπως υπογράμμισε χαίρει του απόλυτου σεβασμού της.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως ο Πάπας «θα λείψει ως πνευματικός ηγέτης σε εκατομμύρια ανθρώπους». Ευχήθηκε το καλύτερο στον ποντίφικα, λέγοντας ότι εργάστηκε χωρίς διακοπή για τη ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Αγίας Έδρας.

Το σεβασμό του στον απόλυτο βαθμό για την επιλογή του Πάπα εξέφρασε με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κάνοντας λόγο για μία επιλογή ανθρώπινη σε σχέση με μία επιθυμία που πρέπει να γίνει σεβαστή.

Πολύ συγκινημένος από αυτή την αιφνίδια ανακοίνωση δήλωσε ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, τονίζοντας πως πρόκειται για κίνηση ιστορικής σημασίας, μία εξαιρετικά σπάνια απόφαση που δεν λαμβάνεται από έναν Πάπα φυσικά από αδυναμία. Για μία κίνηση καινοτομίας για το μέλλον μίλησε από πλευράς του ο ηγέτης της ιταλικής κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι Τζάστιν Ουέλμπι, δήλωσε ότι ενημερώθηκε με «βαριά καρδιά, αλλά με απόλυτη κατανόηση» για την απόφαση του Πάπα να αφήσει τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τονίζοντας ότι επιτέλεσε την αποστολή του με μεγάλη αξιοπρέπεια, ενόραση και θάρρος.

Ο επικεφαλής ραβίνος του Ισραήλ Γιόνα Μέτζγκερ εξήρε από πλευράς του τον Πάπα για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε ήταν καλύτερες οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Βατικανού.