Τα βήματα, που απαιτούνται για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της λίμνης Κορώνειας και του μεγάλης σημασίας οικοσυστήματός της συζητήθηκαν σε ημερίδα στο ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα "Προστασία και αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας" στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Σχεδίου Διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του Υδατικού διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας

Η πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υποβάθμιση και ρύπανση της λίμνης, φαίνεται πως έχει ενεργοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό. Η απόφαση συνεπάγεται υψηλό πρόστιμο ημερησίως για τη χώρα μας, όσο συνεχίζεται η μόλυνση της Κορώνειας. Η κ. Τζατζάκη από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων εξήγησε ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί δεν υλοποίησε η Ελλάδα τις ανάλογες δράσεις για να λυθεί το πρόβλημα. "Επιπλέον, δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή υποβάθμισης του οικοτόπου και δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων", ανέφερε η κ. Τζατζάκη.

Στόχος τα μικρά και σταθερά βήματα

Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Κ. Τριάντης, σημείωσε πως η σωτηρία της λίμνης Κορώνειας απαιτεί σημαντική και σοβαρή προσπάθεια. "Το θέμα είναι να γίνονται μικρά και σταθερά βήματα προς τα εμπρός", είπε χαρακτηριστικά. Αυτή τη στιγμή έχουν συνταχθεί 14 σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων πανελλαδικά και έτσι μπαίνει τέλος στην πολυδιάσπαση των μελετών, ενώ ακολουθείται μια ενιαία στρατηγική για τα ύδατα.
Πάντως, στο διαχειριστικό σχέδιο για την Κορώνεια, που υπογράφεται από οχτώ μελετητικά γραφεία, παρατηρείται για ακόμη μια φορά, βάσει των μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί, ότι "η συνολική κατάσταση των λιμνών Βόλβης και Κορώνειας προκύπτει κατώτερη της καλής"
Το παρόν στην ημερίδα έδωσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στη Β' Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου, που κατάγεται από την περιοχή του Λαγκαδά, η οποία με παρέμβασή της επεσήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης και τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.