Απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, απλήρωτα συνεργεία καθαριότητας, ασάφεια στο νομικό πλαίσιο που καθορίζει τον υπεύθυνο, απλήρωτα νοίκια από τον μισθωτή του Κυλικείου αλλά και η ελληνική σημαία που εδώ κι έναν μήνα λείπει από τον ιστό της επί της συνοριακής γραμμής, συνθέτουν την σημερινή εικόνα του Τελωνείου του Προμαχώνα. >>>

«Με νύχια και με δόντια κρατούμε τη ΔΕΗ να μην κόψει το ρεύμα στο Τελωνείο, λόγω των οφειλών. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλύψει ο Δήμος τη δαπάνη. Πρέπει η πολιτεία να αναλάβει αυτή την υποχρέωση. Πρόκειται για δημόσιες λειτουργίες της ίδιας, άσχετες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» λέει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σιντικής Απόστολος Καρύδας, που είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών αλλά και τους αρμόδιους για θέματα Τουρισμού και Τελωνείων, στους οποίους μετέφερε το πρόβλημα, αναμένοντας λύση.

Μεταβιβάστηκαν στο Δήμο, αλλά…

Με τον Καλλικράτη, η έκταση των 100 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το σύνολο των κτιρίων επί των συνόρων (Τελωνείο, αποθήκες, WC, βοηθητικούς χώρους εστίασης, υπηρεσιών κλπ), περιήλθαν στον Δήμο Σιντικής.

Τα έξοδα συντήρησης αλλά και λειτουργίας όλων των κτιρίων μέχρι τότε τα αναλάμβανε η κρατική Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων στην οποία ανήκαν.

Σήμερα, ο Δήμος Σιντικής από τη μια αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στα έξοδα και από την άλλη θέτοντας ερωτήματα για το κατά πόσο είναι λογικό να πληρώνει αυτός το ρεύμα του Τελωνείου και του ΕΟΤ (κρατικών δηλαδή Υπηρεσιών), έχει αφήσει απλήρωτες υποχρεώσεις περίπου 100 χιλ €.

Από αυτά οι 65 χιλ αφορούν λογαριασμούς στη ΔΕΗ και τα υπόλοιπα μοιράζονται σε εργολάβους καθαριότητας και άλλες δαπάνες.

Μήνυση από Βούλγαρους

Για το θέμα της συντήρησης και καθαριότητας των πολυάριθμων εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντα χώρου σήμερα ο Δήμος Σιντικής αξιοποιεί τους 5μηνήτες εργαζόμενους που μόλις προσέλαβε και οι οποίοι θα σώσουν την κατάσταση μέχρι τον ερχόμενο Μάιο. Το παλιό συνεργείο στο οποίο είχε ανατεθεί το έργο πέρυσι, παραμένει απλήρωτο παρότι η σύμβασή του έληξε.

Μεγάλο κενό παρατηρείται και στη συντήρηση του εξοπλισμού του Τελωνείου του Προμαχώνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως προ ημερών κατετέθη μήνυση κατά παντός υπευθύνου από Τουριστικό Γραφείο της Βουλγαρίας το οποίο καθηλώθηκε στα σύνορα με αποτέλεσμα οι επιβάτες του να χάσουν την πτήση τους αφού δεν μπόρεσαν να φτάσουν έγκαιρα στο αεροδρόμιο από όπου θα αναχωρούσαν.

Ο λόγος ήταν ότι η γεννήτρια του Τελωνείου δεν λειτούργησε ως όφειλε, όταν σημειώθηκε σε ξαφνική διακοπή ρεύματος. Έτσι, το σύστημα ελέγχου και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έσβησαν και τα προς έλεγχο οχήματα ακινητοποιήθηκαν για ώρα.

Θύμα και η σημαία

Θύμα της κατάστασης είναι και η σημαία που υποδέχεται τους επισκέπτες της χώρας μας. Εδώ κι έναν μήνα ο 30μετρος ιστός επί της συνοριακής γραμμής είναι άδειος. Ο Δήμος Σιντικής ανέλαβε να την αντικαταστήσει (η παλιά φθάρθηκε και διαλύθηκε), όμως και αυτή η ενέργεια καθυστερεί λόγω κόστους, αφού χρειάζεται ειδικό καλαθοφόρο όχημα, το οποίο αναζητείται.

Να αναλάβει η πολιτεία

Ο κ. Απ. Καρύδας που ζήτησε άμεση χρηματοδότηση ύψους 150 χιλ €για να καλυφθούν οι δαπάνες του `12 και του `13, συμπληρώνει ακόμη πως «ο Δήμος Σιντικής δεν έχει καθόλου έσοδα από το Τελωνείο μια και ο πλειοδότης του Κυλικείου δεν έχει πληρώσει τα προβλεπόμενα νοίκια εδώ κι έναν ολόκληρο χρόνο, αφού δεν έχει καθόλου δουλειά. Πιστεύουμε πως το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις λειτουργίας των υπηρεσιών του στο Τελωνείο και αναμένω ρυθμίσεις από την πλευρά των Υπουργείων που εμπλέκονται. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης κ. Αθανάσιος Καρούτσος με τον οποίο επικοινωνήσαμε, παραδέχτηκε το πρόβλημα και τόνισε:«Πιστεύω πως θα λυθεί το θέμα και θα γίνουν οι σχετικές ρυθμίσεις ώστε ο Δήμος Σιντικής να απαλλαχθεί αυτών των υποχρεώσεων. Εμείς ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κάναμε μάλιστα πρόταση να αναλάβουμε την ευθύνη λειτουργίας όλων των μεθοριακών εγκαταστάσεων και Τελωνείων».


από το http://kathrefti.blogspot.gr/ της Αριάδνης Παπαφωτίου