palia_filosofiki_apth1.jpg

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  με τα νέα Συμβούλια Διοίκησης στα Πανεπιστήμια επικεντρώθηκε η συζήτηση κατά την έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων στο Λαύριο, με το σχέδιο  «Αθηνά» να περνάει σε δεύτερη μοίρα. >>>

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στη συνάντηση όπου ήταν παρών και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αθ. Κυριαζής, τέθηκε από πολλούς το θέμα της συνεργασίας με τα μέλη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης.

Όπως επισημάνθηκε, με δεδομένο ότι οι πρυτάνεις παραμένουν στις θέσεις τους, συχνά υπάρχουν δυσαρμονίες καθώς έχουν δημιουργηθεί δύο πόλοι διοικητικής εξουσίας στα Ιδρύματα.  Συγκεκριμένα, το ερώτημα που τέθηκε στο υπουργείο, ήταν τι θα κάνουν οι πρυτάνεις σε περίπτωση που προκύπτουν διαφωνίες.

Ο κ. Κυριαζής ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση ασκείται από τους πρυτάνεις, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης ειδικά για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, κάτι που αν δεν γίνει, θα δημιουργήσει εκτός των άλλων, και πλείστα νομικά ζητήματα, όπως σημείωσαν ορισμένοι πρυτάνεις.

Όσον αφορά το σχέδιο «Αθηνά», δεν φαίνεται να συναντά σθεναρές αντιδράσεις. Μόνο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο φέρεται να εξέφρασε διαφωνίες αναφορικά με την ομοσπονδιοποίηση του με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της Αθήνας, δηλαδή Πάντειο, Πειραιώς, Χαροκόπειο , Γεωπονικό.

Για άλλη μια φορά ο κ.Κυριαζής διευκρίνισε ότι ο διάλογος για το σχέδιο συνεχίζεται, ενώ υπενθύμισε ότι η τελική εισήγηση του υπουργείου Παιδείας , αναμένεται ως τις αρχές Μαρτίου.