xrima_06_thumb

Η διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 θα είναι το κύριο θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου που συγκαλείται σήμερα, Παρασκευή. >>>

Αποστάσεις από την τακτική του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου για το ρόλο των Περιφερειών στο ΕΣΠΑ και στις δημόσιες επενδύσεις κρατά ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος φαίνεται ότι έχει κάνει κοινό μέτωπο με τους περιφερειάρχες. Στον ενισχυμένο ρόλο των περιφερειών εμμένει και ο Κ.Χατζηδάκης.

Η ερώτηση της Ξηροτύρη

Τον κυρίαρχο ρόλο των τραπεζών στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με μεταφορά πόρων προς την επιχειρηματικότητα, τις ρυθμίσεις απλοποίησης των διαδικασιών και τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων που υπάρχουν για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επεσήμανε η βουλευτής Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνα Ξηροτύρη, κατά τη συζήτηση ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, σχετικά με την ενεργοποίηση των τραπεζών.

Η κ. Ξηροτύρη υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες δεν έχουν ανταποκριθεί στο βασικό τους ρόλο της παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μάλιστα μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Κλείνοντας την πρωτολογία της η βουλευτής έθεσε το ερώτημα εάν έχει εξασφαλιστεί η τραπεζική συνδρομή στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης ΜΜΕ μέσω της παροχής ρευστότητας προς αυτές και εάν υπάρχει πρόβλεψη ώστε να υποχρεώνονται οι τράπεζες στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησής τους μέσω κρατικών κεφαλαίων, να εμπλουτίσουν τα επικαιροποιημένα επιχειρηματικά τους σχέδια με συγκεκριμένα προγράμματα ρευστότητας;

Στην απάντησή του ο Υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε τα θετικά βήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες, επιβεβαίωσε όμως για μία ακόμη φορά ότι η ζητούμενη συμβολή των τραπεζών στη ρευστότητα της πραγματικής - παραγωγικής οικονομίας συνεχίζει να αναμένει την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.