Στις ταινίες μαζικών καταστροφών του Χόλιγουντ, ένας επιστήμονας γνωρίζει –πάντοτε- πού θα πέσει ο μετεωρίτης ο οποίος θα καταστρέψει τη γη και ποια ζημιά, ακριβώς, θα κάνει. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μάλλον απίθανο! >>>

 

Αν πιστέψουμε τον Ρώσο ειδικό στους μετεωρίτες Βίκτορ Γκροκόφσκι, που μίλησε στην εφημερίδα “Ισβέστια”, όποιος υποστηρίζει ότι γνωρίζει πού και πότε θα πέσει ένας μετεωρίτης, απλά λέει ψέματα! Με αφορμή την πτώση του μετεωρίτη στο Τεσλιάμπινσκ, ο Ρώσος ειδικός έδωσε συνέντευξη στην “Ισβέστια” και στον δημοσιογράφο Ντενίς Ποντόλιακ, από την οποία σταχυολογήσαμε κάποιες από τις δηλώσεις του:

“Ό,τι είδαμε από ζημιές προκλήθηκαν από το ωστικό κύμα που ακολούθησε την πορεία του μετεωρίτη. Ούτε καν οι ζημιές στο εργοστάσιο δεν οφείλονται σε κομμάτια που έπεσαν στη γη. Μπορούμε να πούμε ότι ήμασταν τυχεροί, επειδή κατευθύνθηκε στο Καζακστάν κι έπεσε στο Κοστανάι”, υποστηρίζει ο Γκροκόφσκι.

Στην ερώτηση αν αυτή η πτώση του μετεωρίτη μπορεί να συγκριθεί με ό,τι συνέβη το 1947 στη Σιβηρία, είναι κατηγορηματικός πως “αυτό ήταν κάτι σε πολύ μικρότερη κλίμακα”. Δεν αποκλείει, όμως, το ενδεχόμενο να συνδέεται με το “πέρασμα” του αστεροειδή DA14, χθες το απόγευμα, “ξυστά” από τη Γη.

Κατηγορηματικός είναι και στις φήμες που θέλουν στρατιωτικές υπηρεσίες της Ρωσίας να είχαν εντοπίσει την πορεία και το σημείο πτώσης του μετεωρίτη: “Είναι απίθανο. Στρατιωτικοί δορυφόφοι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη θα μπορούσαν, ίσως, να δουν τη λάμψη, ίσως να κάνουν και μια εκτίμηση της τροχιάς, την τελευταία στιγμή. Κατά τη γνώμη μου, αυτά τα πράγματα δεν προβλέπονται”. Και προσθέτει: “Κανείς δε θα μπορούσε να προβλέψει την ακριβή τροχιά και το σημείο πτώσης ενός μετεωρίτη. Πρόσφατα, παρατηρητήριο στην Αριζόνα εντόπισε την τροχιά του 2008 DC3. Έγινε μια μέρα πριν την πτώση του και πάλι, ο μετεωρίτης διαλύθηκε και κάηκε πάνω από το Σουδάν. Ήταν η μοναδική περίπτωση στην ιστορία”…

Όσο για τους φόβους που εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής, είναι καθησυχαστικός: “Αν εννοείτε τους κινδύνους από ραδιενέργεια, δεν υπάρχουν”, λέει.

58 δισ. ρούβλια για μια… ομπρέλα

Με την πτώση του μετεωρίτη στη Ρωσία και τους πάνω από 1.000 τραυματισμούς πολιτών (από τζάμια που έσπασε το ωστικό κύμα) φούντωσαν οι συζητήσεις για τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στη χώρα, που θα παρακολουθεί και θα προειδοποιεί για τις πτώσεις μετεωριτών και “διαστημικών σκουπιδιών” (σ.σ. τα κομμάτια δορυφόρων που, λόγω παλαιότητας, διαλύονται κατά την τροχιά τους γύρω από τη Γη και πέφτουν σε αυτήν). Φαίνεται, όμως, πως… είναι πολλά τα λεφτά Άρη…

Υπολογίζεται από την κυβέρνηση πως, για ένα τέτοιο κέντρο, χρειάζονται… 58 δισεκατομμύρια ρούβλια! Τουλάχιστον τόσα ζήτησαν οι ειδικοί επιστήμονες για να “στήσουν” ένα τέτοιου είδους παρατηρητήριο…

Ερωτήματα υπάρχουν και για τη χρησιμότητά του. Εκτός του Βίκτορ Γκρογκόφσκι και η Λυδία Ριχλόβα, του Ινστιτούτου Αστρονομίας, υποστηρίζει πως ένα τέτοιο παρατηρητήριο είναι… πεταμένα λεφτά:

“Το να παρακολουθείς τους αστεροειδείς είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά”, λέει. “Πρώτον, μας χωρίζει τεράστια απόσταση και μπορείς να τους δεις μόνον όταν αντανακλάται πάνω τους το φως του Ήλιου. Δεύτερον, ακόμη κι αυτό εξαρτάται από το μέγεθός τους”.

Για την κ. Ριχλόβα “καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα κάνουν οι Αμερικανοί. Στις ΗΠΑ άρχισε ένα παρόμοιο πλάνο το 1998 και μόλις έχει αρχίσει να αποδίδει”… Και προτείνει ένα δεκαετές πρόγραμμα, που προβλέπει τη δημιουργία νέων τηλεσκοπίων –και εκτός Ρωσίας- τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων συστημάτων και την εκπαίδευση κι άλλων επιστημόνων, που θα κοστίσει 58 δισ. ρούβλια.