agrotes_diamartyria_thessaloniki_20130209_01.jpg

Τη δυνατότητα θέσπισης αγροτικού πετρελαίου κίνησης με μειωμένη φορολόγηση εξετάζει η Κυβέρνηση ανταποκρινόμενη σε αίτημα των αγροτών. >>>

Το θέμα προέκυψε κατά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα συστήσει επιτροπή αμέσως, με συμμετοχή αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων από τα δυο υπουργεία, προκειμένου να μελετηθεί η δυνατότητα θέσπισης αγροτικού πετρελαίου κίνησης με μειωμένη φορολόγηση και με ταυτοποίηση δεδομένων για κάθε αγρότη σε αντικατάσταση του σημερινού συστήματος επιστροφής φόρου.

“Επιμένουμε στον αγώνα”

«Προκλητική» χαρακτήρισε τη στάση του πρωθυπουργού, επειδή «υποτίμησε τον αγώνα των αγροτών», την ώρα που «προτιμά να συναντιέται με έναν-δύο επιχειρηματίες», το μέλος της γραμματείας της Παναγροτικής Συσπείρωσης Γιώργος Ρίσκος, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

Ο κ. Ρίσκος υποστήριξε πως οι αγρότες δε διεκδικούν να πάρουν κάτι, αλλά να μην τους πάρουν αυτά που έχουν. Έφερε ως παράδειγμα το θέμα της επιστροφής ΦΠΑ, όπου οι αγρότες διεκδικούσαν να είναι στα 16%, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει σε μείωση στο 6% και των συντάξεων, για τις οποίες ο αγροτικός κόσμος διεκδικούσε να φθάσουν στα 1.000 ευρώ και τώρα μειώνονται δραματικά.

«Πάνω από δέκα χρόνια ζητάμε τα ίδια πράγματα» είπε και υπογράμμισε πως, εφέτος, ο αγροτικός κόσμος χωρίστηκε στα τρία: Σε αυτούς που συνεχίζουν τον αγώνα, σε όσους τον παρακολούθησαν από τον… καναπέ και σε κάποιους «που βγήκαν στα μπλόκα για να φύγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα». Εξήγησε, δε αυτήν την κατάσταση, λέγοντας ότι «πέρασε και στους αγρότες πως δεν αξίζει ο κόπος και δε θα βγει κάτι με τις κινητοποιήσεις».