arxaia_eyrhmata_metro_thessalonikh_05.jpg

Μετά το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη μεταφορά των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του υπό κατασκευή μετρό της Θεσσαλονίκης. >>>

 

Παρά τις πρόσφατες θέσεις που διατύπωσε η Αττικό Μετρό και ο γγ Δημοσίων Έργων, ότι η παραμονή των αρχαιοτήτων ουσιαστικά ισοδυναμεί με λουκέτο στο έργο του μετρό, το Δ.Σ. του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ απευθύνει έκκληση προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να απαιτήσουν από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και από την Αττικό Μετρό να εξαντλήσουν κάθε τεχνική δυνατότητα, για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αρχαιότητες, στο χώρο του σταθμού της Βενιζέλου.

arxaia_eyrhmata_metro_thessalonikh_03.jpg

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ, η κατασκευή του Μετρό υπήρξε η αφορμή για την αποκάλυψη, σε όλο το μήκος της γραμμής, σημαντικών αρχαιοτήτων, που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της πόλης και την εξέχουσα θέση της από τους πρώτους αιώνες μετά την ίδρυσή της, έως τον 19ο αιώνα, κυρίως όμως κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο.

«Αν και δαπανήθηκε πολύς χρόνος και χρήμα για την αποκάλυψη, την περισυλλογή και την αποτύπωση αυτών των αρχαιοτήτων, δυστυχώς δεν στάθηκε έως τώρα δυνατό να διατηρηθεί, σε συνδυασμό με το έργο του Μετρό, ένα, έστω και μικρό, τμήμα αυτών των ευρημάτων στον τόπο της εύρεσής τους», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΒΕ.

Επίσης, καταγγέλλει και αδιαφορία εκ μέρους των αρμοδίων και της εταιρείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αντίθετα, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχαιολόγων για τη σημασία των ευρημάτων και παρά τις εισηγήσεις τους για την αναγκαιότητα της ανάδειξής τους, η αδιαφορία από μέρους των κυβερνητικών αρμοδίων και της Εταιρείας για την ιστορία και την προβολή της πόλης μας, οδήγησε στην απόφαση για την καταστροφή ή την κατάχωση όλων των αρχαίων/αρχαιοτήτων. Αποκορύφωση της τακτικής αυτής αποτελεί η πρόσφατη απόφαση για την αποξήλωση των πιο σημαντικών ευρημάτων στο σταθμό της Βενιζέλου, του αρχαίου δρόμου κάτω από την Εγνατία και των εκατέρωθέν του κτιρίων σε μήκος 76 μέτρων. Αποφασίστηκε επίσης, να διαλυθούν τα ευρήματα και, ένα μέρος τους να συναρμολογηθεί εκ νέου μακριά από το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά».

arxaia_eyrhmata_metro_thessalonikh_01.jpg

Σύμφωνα με το ΚΒΕ, η απόφαση της μεταφοράς των αρχαιοτήτων:

• Αφαιρεί από αυτά το πιο μεγάλο μέρος της σημασίας τους, καθώς τα απομονώνει από τον φυσικό τους χώρο και αναιρεί τη λειτουργία τους.

Είναι έργο δαπανηρό, αν εκτελεστεί σωστά, και δεν εγγυάται ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

• Στερεί την πόλη από ένα θαυμάσιο αξιοθέατο μέσα στον ιστορικό της πυρήνα, το οποίο, με την ανάδειξη και την κατάλληλη εκμετάλλευσή του, μπορεί να αποβεί πόλος έλξης επισκεπτών και αιμοδότης εσόδων για το χειμαζόμενο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

• Προσβάλλει την ιστορική συνείδηση και την αγάπη των πολιτών για την πόλη τους.

«Το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ κάνει έκκληση προς τους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές, τις πνευματικές και επιστημονικές δυνάμεις της πόλης, την Δημοτική Αρχή, τις θρησκευτικές ηγεσίες, τους σκεπτόμενους πολίτες που ενδιαφέρονται για την τύχη της πόλης τους.

arxaia_eyrhmata_metro_thessalonikh_02.jpg

Ζητεί από όλους να απαιτήσουν από τους αρμοδίους του Υπουργείου Πολιτισμού και την εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να ασχοληθούν σοβαρά και να εξαντλήσουν κάθε τεχνική δυνατότητα, ώστε να διατηρηθεί και να αναδειχθεί, σε συνδυασμό με την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου, ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αρχαιοτήτων στο χώρο του σταθμού. Το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ έχει τη βεβαιότητα ότι με την εποικοδομητική στάση και τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων θα καταστεί δυνατό να διασωθεί ένα μέρος από το ιστορικό παρελθόν της πόλης μας και να διατηρηθεί ένα πραγματικό κόσμημα για τους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύσκεψη για το μετρό

Εν τω μεταξύ, η Αττικό Μετρό Α.Ε., παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτου Σιμόπουλου, θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους Προέδρους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, με θέμα το Μετρό και ειδικότερα για το ζήτημα που προέκυψε με τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό «Βενιζέλου».

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στα γραφεία της Διεύθυνσης Μετρό Θεσσαλονίκης (26ης Οκτωβρίου 40, 4ος όροφος).