Η εκλογή του νέου προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καθολικό Πάσχα, δηλαδή τις 31 Μαρτίου. >>>
Η εκλογή του νέου προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καθολικό Πάσχα, δηλαδή τις 31 Μαρτίου. Ο κανονισμός λέει ότι αμέσως μετά την παραίτησή του ο Πάπας πρέπει να απομακρυνθεί, για να μην επηρεάσει την επιλογή του διαδόχου.

Στην περίπτωση του Βενέδικτου, όμως, που πρόκειται για μια προαναγγελθείσα αποχώρηση, ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί και ποιος θα είναι ο επόμενος Ποντίφικας. Οι εκτιμήσεις είναι ότι μπορεί ο επόμενος Πάπας να είναι από τον Καναδά, ακόμη και την Αφρική.

Τα ονόματα που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι ως τα επικρατέστερα είναι του Ιταλού Αντζελο Σκόλα, του Καναδού Μαρκ Ουελέτ και του Αργεντινού Λεονάρντο Σάντρι. Ο Σκόλα έχει το μειονέκτημα ότι δεν έχει εργαστεί ποτέ στη Ρωμαϊκή Κουρία, ενώ έχει εμπλακεί και σε πολεμική με τον δημοσιογράφο και βουλευτή του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας Ρενάτο Φαρίνα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες δίνοντας πληροφορίες και δημοσιεύοντας ψευδείς ειδήσεις με χρηματικό αντάλλαγμα.

Ο 70χρονος Ουέλετ είναι πολύ κοντά στις θέσεις του Πάπα Βενέδικτου, θεωρείται λογικός και απέχει από την πολιτική, ενώ δεν έχει καλή σχέση με τη δημοσιότητα. Ο 68χρονος Λεονάρντο Σάντρι διατηρεί στενή σχέση με τον επί χρόνια γραμματέα του Κράτους του Βατικανού, Αντζελο Σοντάνο, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε αρκετές υποθέσεις σεξουαλικής βίας από παιδόφιλους ιερείς του Βατικανού.

Ο επόμενος Ποντίφικας θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι και ο πρώτος «μαύρος Πάπας» στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς δύο υποψήφιοι από την Αφρική φέρονται να έχουν πολύ καλές πιθανότητες εκλογής. Σύμφωνα με τα στοιχήματα, πολύ προωθημένοι είναι ο 81χρονος Φράνσις Αρίντζε από τη Νιγηρία και ο 63χρονος καρδινάλιος Πίτερ Κοντβό Απία Τουρκσόν, ο οποίος κατάγεται από την Γκάνα.

Αλλα ονόματα τα οποία ακούγονται ως ισχυρές υποψηφιότητες είναι ο 54χρονος αρχιεπίσκοπος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε από τις Φιλιππίνες, που είναι και ο νεότερος στη λίστα, ο 62χρονος Αμερικανός αρχιεπίσκοπος Τίμοθι Ντόλαν και ο 62χρονος Βραζιλιάνος -που είναι όμως γερμανικής καταγωγής- καρδινάλιος Οντίλο Πέδρο Σκέρερ.