Μέσα στο κλίμα αλλαγών στην εκπαίδευση ξένοι φοιτητές, που παρακολουθούν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα των Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Παν. Μακεδονίας (στα αγγλικά), μας καταθέτουν τις σκέψεις τους και τις μέχρι τώρα εντυπώσεις τους.

Κατά τη διάρκεια του προχθεσινού δημοτικού συμβουλίου τέθηκε το ζήτημα της κατάργησης του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών. Μάλιστα ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε πως η πόλη χρειάζεται την παρουσία του τμήματος για την ευρεία προσφορά του. Όπως αναφέρθηκε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα των Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών (Πολιτικές και Οικονομικές Σπουδές στην σύγχρονη Νοτιοανατολική Ευρώπη) προσελκύει φοιτητές από ξένες χώρες, αφού η διδασκαλία γίνεται στα αγγλικά και σε ένα αντικείμενο εξαιρετικά ενδιαφέρον, την πολιτική και οικονομία στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Τη φετινή χρονιά μάλιστα υπάρχουν φοιτητές από τη Ρωσία, τη Σερβία, την Κροατία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Αρμενία και την Ουκρανία… 
Το salonicanews συνομίλησε με τρεις μεταπτυχιακούς φοιτητές, τον Alberto από την Ιταλία, την Elena από τη μακρινή Ρωσία και τη Zorana από τη γειτονική Σερβία. 

1) Ποια είναι η εμπειρία να σπουδάζεις στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης; 

ALBERTO: Για μένα το να σπουδάσω στην Ελλάδα ήταν κάτι σαν πολιτική επιλογή. Η επιλογή μου αυτή ήταν κατά κάποιο τρόπο μοναδική, αφού το μεταπτυχιακό επικεντρώνεται στα οικονομικά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επέλεξα να μην πάω σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο και κατά κάποιο τρόπο ήταν μια επιλογή εμπιστοσύνης. Ξέρω την Ελλάδα, ξέρω τους ανθρώπους της, άκουσα καλά λόγια για το πρόγραμμα και έτσι παρόλο, που υπάρχει οικονομική κρίση αποφάσισα να έρθω. Η Ελλάδα δεν θα έβγαινε από την Ευρωζώνη, οπότε δεν θα αντιμετώπιζα προβλήματα. Πάντως η επιλογή έγινε κυρίως επειδή αγαπώ την Ελλάδα. 

ELENA: Ήμουν πολύ περίεργη να έρθω στην Ελλάδα όχι μόνο για σπουδές, αλλά και για να δω και πώς είναι η ζωή ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Προσωπικά δεν αντιμετωπίζω στην καθημερινότητά μου κάποια ζητήματα λόγω αυτής της κατάστασης. Είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούς νέα από τη Ρωσία για την Ελλάδα, και εσύ να τα βλέπεις από «κοντά». Πάντως μου αρέσει η Ελλάδα και είναι ένας λόγος, που ήρθα για σπουδές. 

ZORANA: Προς το παρόν δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα. Επέλεξα το μεταπτυχιακό γιατί με ενδιέφερε το αντικείμενό του. Στην καθημερινότητα δεν αντιμετωπίζω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. «So far, so good». 












2) Γιατί επέλεξες αυτό το επέλεξες αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα; 

ALBERTO: Γενικά είχα μεγάλο πάθος για την Ανατολική Ευρώπη. Το βρίσκω σαν φυσιολογική συνέχεια των ταξιδιών μου στην περιοχή. Μάλιστα το γεγονός ότι μπορώ να μάθω μια βαλκανική γλώσσα είναι ένα ακόμα θετικό. Επίσης μου άρεσε η ιδέα να είμαι με φοιτητές από την περιοχή των Βαλκανίων. Επέλεξα αυτό το μεταπτυχιακό γιατί συνδυάζει την οικονομική πλευρά με την πολιτική, αλλά και με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αφού το βρήκα, είπα αυτό είναι για μένα. 

ELENA: Προσωπικά ήθελα κάποιες διαφορετικές επιλογές πάνω στην πολιτική επιστήμη. Συνδυάζει την ειδίκευση με τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά παρέχει θεωρητικό υπόβαθρο. 

ZORANA: Με ενδιέφερε πάρα πολύ η περιοχή. Μου αρέσει η Ελλάδα και ήθελα να μάθω και τη γλώσσα και γι’ αυτό το λόγο το μεταπτυχιακό ήταν μια ιδανική ευκαιρία. 

3) Πιστεύεις πως θα σου φανεί χρήσιμο στα μελλοντικά σου σχέδια αυτό το μεταπτυχιακό; 

ALBERTO: Οπωσδήποτε! Ψάχνω μια καριέρα σε ΜΚΟ και ξεκινώ να έχω τις πρώτες εμπειρίες από την Ανατολική Ευρώπη. Δεν γνωρίζω πως θα παραμείνει ο τίτλος σπουδών, πάντως από θέμα γνωστικού επιπέδου, έχω μάθει πάρα πολλά για το αντικείμενό μου. Προσωπικά μου είναι ευχάριστο να μελετώ και να μαθαίνω για πράγματα, που με ενδιαφέρουν. 

ELENA: Για μένα οι στόχοι είναι παρόμοιοι. Θα ήθελα να εργαστώ σε διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Θα ήθελα να επικεντρωθώ σε θέματα προσφύγων. Πιστεύω ότι αυτές οι σπουδές, μου δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα από το αντικείμενο, που θα με ενδιέφερε. Ειδικότερα το γνωστικό επίπεδο μου παρέχεται από καθηγητές, που έχουν καλή εξειδίκευση στα θέματα αυτά. 

ZORANA: Ελπίζω πως μελλοντικά θα με βοηθήσει πολύ. Προσωπικά είμαι από την περιοχή αυτή, οπότε και σχεδιάζω να εργαστώ στα Βαλκάνια. Το πρόγραμμα θα με βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι ιδιαίτερα. 

4) Πώς εκτιμάς το ακαδημαϊκό επίπεδο της Ελλάδας σε σχέση με αυτό της χώρας σου; 

ALBERTO: Γενικά το ακαδημαϊκό επίπεδο είναι πάνω- κάτω ίδιο. Είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο των καθηγητών, που βέβαια προσπαθούν να κρατήσουν και το γλωσσικό επίπεδο διδασκαλίας. Επίσης το πρόγραμμα σπουδών είναι πολύ καλά οργανωμένο και επαγγελματικό, με πάρα πολλά αντικείμενα. Καλοί και κακοί καθηγητές υπάρχουν παντού. 

ELENA: Παρόλα τα στερεότυπα για την Ελληνική εκπαίδευση, που ακούγονται στο εξωτερικό εγώ εξεπλάγην ευχάριστα. Το πρόγραμμα είναι καλά προετοιμασμένο. Παράλληλα παρέχονται πολλές πληροφορίες, ενώ το πρόγραμμα είναι πολύ συγκεκριμένο. Οι καθηγητές είναι ενημερωμένοι και ξέρουν τα αντικείμενά τους. Στη Ρωσία υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Ομολογουμένως η Ελλάδα δεν είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για σπουδές, όμως εγώ ήθελα όχι μόνο να έρθω για σπουδές. 

ZORANA: Δεν βρίσκω σημαντικές διαφορές με τη Σερβία. Είναι σε καλό επίπεδο και εκεί οι σπουδές, όπως και στην Ελλάδα. 

Η συζήτηση συνεχίστηκε με την αναφορά στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αναφορικά με την Ελλάδα τα παιδιά διαπίστωσαν ότι για τις ανθρωπιστικές επιστήμες δεν υπάρχουν πολλά προγράμματα. Τα περισσότερα προγράμματα, που προσφέρονται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναφέρονται στα οικονομικά. Στην περίπτωση της Ρωσίας μάλιστα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι συνδεδεμένα με την εργασία, αφού εταιρείες σε συνεργασία με ιδιωτικά πανεπιστήμια δημιουργούν προγράμματα, που όμως είναι πιο πολύ επικεντρωμένα σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και δεν προσφέρουν τόσο θεωρητικό υπόβαθρο. 
Παράλληλα διαπιστώνουν κάποιες ελλείψεις στο πανεπιστήμιο (πχ.στην καθαριότητα), όμως είναι πολύ ικανοποιημένοι από τη βιβλιοθήκη, τη συνεργασία με τη γραμματεία και τις άλλες παροχές. 

Εμείς σαν salonicanews τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στις σπουδές τους και καλή επιτυχία στα μελλοντικά τους σχέδιά τους....