skouries_kammena_20130218_513_355_01.jpg

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το νόμο της κουκούλας». Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Χρήστος Πάχτας, ο οποίος μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και >>>

στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, για την επίθεση με μολότοφ κατά υπαλλήλων και των εγκαταστάσεων της εταιρίας “Ελληνικός Χρυσός”, στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Πάχτας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αντί να αποστασιοποιηθεί, συνυπάρχει με τους κουκουλοφόρους»! Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να έρχεται, εδώ, ο ΣΥΡΙΖΑ, κάθε 15 μέρες και να φέρνουν τα πάνω-κάτω».

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη υποστήριξε ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες προβλέπουν τα πιο σύγχρονα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή και πως ο επενδυτής υποχρεούται, όχι μόνον να αποκαταστήσει το περιβάλλον, αλλά να προχωρήσει σε έργα που θα βελτιώσουν την περιβαλλοντική υποδομή η οποία έχει πληγεί από επεμβάσεις παλαιότερων ετών.

«Στην περιοχή υπήρχαν μεταλλεία από την αρχαιότητα. Τότε δεν υπήρχαν υποχρεώσεις και οι εξορύξεις γίνονταν με βίαιο, για το περιβάλλον, τρόπο. Ο επενδυτής στις Σκουριές, με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, θα αποκαταστήσει την όποια περιβαλλοντική παράβαση», υποστήριξε ο κ. Πάχτας. Έφερε, δε, ως παράδειγμα τα ορυχεία στο Μαντέμ Λάκο, όπου οι στοές έχουν φθάσει στα 370 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θαλάσσης, η εξόρυξη γίνεται εδώ και δεκαετίες και, μόλις από το 1988, υπάρχει υποχρέωση του επενδυτή να τοποθετεί λιθοστρώσεις στις στοές. «Αυτήν τη στιγμή 50 εργαζόμενοι ασχολούνται με τη μετατροπή των όξινων υδάτων σε φυσιολογικά, κάτι που αποκαθιστά περιβαλλοντικές βλάβες του παρελθόντος», είπε.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη υποστήριξε πως η επένδυση στις Σκουριές «πρέπει να γίνει πρωτίστως για περιβαλλοντικούς λόγους».