agias sofias pezodromos_02.jpg

Για προχειρότητες, τόσο από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης, όσο και από πλευράς Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μιλά ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”, Χρ. Μάτης. >>>

 

“Η παράνοια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης ήταν γνωστή και πριν μάθουμε την τραγική προχθεσινή κατάληξη της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας: Ο Δήμος έχει την αρμοδιότητα να κάνει ένα δρόμο πεζόδρομο και η Περιφέρεια να αφήνει να περνούν αυτοκίνητα από αυτόν”, τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Ο κ. Μάτης υπενθυμίζει ότι, πριν από 15 μήνες, η παράταξή του είχε επισημάνει πως “η πεζοδρόμηση έγινε χωρίς καμία μελέτη, ενημέρωση και μέτρα αποφυγής των παράπλευρων απωλειών, όπως το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα στην Πλατεία, η συμφόρηση της Παύλου Μελά κ.λπ.”. Υποστηρζίει, μάλιστα, πως η άρση της πεζοδρόμησης γίνεται και πάλι χωρίς καμία μελέτη.

“Κανένας, 17 μήνες τώρα, δεν μπήκε στον κόπο να αποτιμήσει τα αποτελέσματα της πεζοδρόμησης, όχι εμπειρικά και με βάση την πληροφόρηση που έχει από φίλους του, αλλά επιστημονικά με βάση μετρήσιμα στοιχεία και μελέτες”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Για τους Ενεργούς Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη «η καλή λειτουργία του πεζοδρόμου απαιτεί πολίτες που να έχουν κατανοήσει την χρησιμότητα του και όχι υπηκόους που να αφήνουν την τύχη τους σε μία διοίκηση που ξέρει. Τα επιχειρήματα υπέρ των πεζοδρόμων είναι πολλά και πρέπει να αναπτυχθούν στην κοινωνία».

Κάνουν λόγο για αλαλούμ, για “παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη” που “αποτελεί μομφή κατά του προκατόχου του, ο οποίος επί 15 μήνες ανέχτηκε να μην ασκήσει τις αρμοδιότητες του επί του χωροταξικού. Μόνο που ο προκάτοχος του είναι τώρα πολιτικός προϊστάμενος του, διότι με τη στήριξη του κ.Τσαμασλή εξελέγη περιφερειάρχης”.

Στην ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη” Χρ. Μάτης υποστηρίζει πως “η μελέτη για το σύνολο του άξονα της Αγίας Σοφίας, η οποία βραβεύθηκε από το δήμο, έχει υπερβεί τις αρχικές προδιαγραφές και είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή της, ακόμη κι αν βρεθούν ποτέ τα λεφτά”.

Διαβάστε ακόμη: Σολομώντεια λύση για τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας