xyta_mavroraxi_1.jpg

Κι ενώ ο δήμαρχος Λαγκαδά φέρεται αποφασισμένος και κλείνει, τη Δευτέρα, τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προχωρά σε μια επαναστατική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος: >>>

 

Την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα κύτταρα για την εναπόθεση των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης αλλά τα απορρίμματα να μεταφέρονται με τρένο στο Λιγνιτικό Κέντρο της Πτολεμαΐδας, προκειμένου να αξιοποιηθούν εκεί για την παραγωγή βιοαερίου εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης.

«Επίσης, οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης στη Μαυροράχη και τον Άγιο Αντώνιο θα ήταν τραγικό λάθος», είπε και τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης μιας σύγχρονης τεχνοκρατικής αντίληψης στη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες.

Στη συνέχεια κάλεσε τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΟΤΑ Δημήτρη Γαλαμάτη, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους φόρτου εργασίας, να παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος Μαρτίου ώσπου να προκηρυχθεί η διαδικασία για την συγκρότηση νέου περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΦΟΣΔΑ). «Μέχρι τότε θα δοθεί το περιθώριο για να συμφωνήσουμε ως προς το τι θέλουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ποιοι τελικά θα την υλοποιήσουν» πρόσθεσε.

Ο κ. Γαλαμάτης επέμεινε στην παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή. Μετά από αυτή την εξέλιξη νέος πρόεδρος αναμένεται, να εκλεγεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κλείνει ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Στον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Μαυροράχης θα προχωρήσουν το πρωί της Δευτέρας τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαγκαδά. Αυτό αποφασίστηκε την παρασκευή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά.

Ο αποκλεισμός σε πρώτη φάση θα είναι συμβολικός και θα διαρκέσει μία ημέρα.

Δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι και δημότες θα συγκεντρωθούν στον ΧΥΤΑ στις 07:00. Δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε κανένα όχημα υπηρεσιών καθαριότητας.

Συγχρόνως, τη Δευτέρα ο Δήμος θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης για μη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ η οποία θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των δημοτών του Λαγκαδά.

Ο Δήμος Λαγκάδα είχε προειδοποιήσει τον Σύνδεσμο ΟΤΑ και την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας για την συγκεκριμένη ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη: http://www.salonicanews.com/2013/02/blog-post_15.html