Σκάνδαλο προσυμφωνημένων αγώνων σκιάζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τη λαμπρότερη διασυλλογική διοργάνωση της UEFA. >>>

Η Europol, που ερευνά την υπόθεση, έκανε λόγο για πλήθος «ύποπτων» συναντήσεων, μεταξύ των οποίων δύο αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και συναντήσεις της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αλλά και των πιο προηγμένων διοργανώσεων της ηπείρου μας, όπως για παράδειγμα στο αγγλικό πρωτάθλημα .

Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα που διεξάγει η Europol στην Ευρώπη τους τελευταίους 18 μήνες, σε συνεργασία με πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο διευθυντής της, Ρομπ Γουέινραϊτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ολλανδία (Χάγη) έκανε λόγο για «εκτεταμένο δίκτυο παρανομίας, δουλειά ενός συνδικάτου του οργανωμένου εγκλήματος από την Ασία, που λειτουργεί σε συνεργασία με άλλα κέντρα σε ολόκληρη την Ευρώπη».

«Μιλάμε για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει στην Ευρώπη για τους χειραγωγημένους αγώνες, η οποία έχει αποφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Πιστεύουμε πως αποκαλύψαμε ένα μεγάλο πρόβλημα για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, αλλά φοβόμαστε πως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου,» συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η έκνομη δραστηριότητα απέφερε στο κύκλωμα κέρδος 8.5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 8 εκατομμύρια διατέθηκαν για δωροδοκίες.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 380 προσυμφωνημένους αγώνες, στους οποίους εμπλέκονται ομάδες, ποδοσφαιριστές, παράγοντες, διαιτητές και διάφορα άλλα πρόσωπα, από 15 χώρες, χωρίς στην παρούσα φάση να εμπλέκεται η Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι οι Αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε 50 συλλήψεις, ενώ ονόματα υπόπτων ή φερόμενων ως εμπλεκομένων δεν θα ανακοινωθούν έως ότου τελεσφορήσουν οι έρευνες.

Το κύκλωμα, αφού πρώτα καθόριζε την έκβαση του «στημένου» αγώνα, στη συνέχεια στοιχημάτιζε έως και 15-20 χιλιάδες ευρώ στο επιθυμητό σημείο και σκορ, αποκομίζοντας κέρδος έως και 8 εκατομμύρια ευρώ.


από το naftemporiki.gr