agno_01.jpg

Σε γεμάτη ασφυκτικά αίθουσα έγινε η εκδίκαση της αίτησης της “Αγνό” για ένταξή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Εργαζόμενοι, που φοβούνται ότι “θα μείνουν στον άσο”, παραγωγοί που έχουν λαμβάνειν, συνδικαλιστές και στελέχη της εταιρίας βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο… >>>

 

Παύση πληρωμών θα σηματοδοτήσει τυχόν μη υπαγωγή της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Αυτό υποστήριξε, στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ο Θέμης Κωστόπουλος, γενικός διευθυντής της εταιρείας, της οποίας οι συνολικές οφειλές ανέρχονται πλέον σε δεκάδες εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, παραγωγοί και εργαζόμενοι υποστηρίζουν, η προστασία της ΑΓΝΟ από τους πιστωτές της δεν είναι απαραίτητη, καθώς η γαλακτοβιομηχανία διαθέτει επαρκή ρευστότητα, αλλά και την απαιτούμενη ζήτηση για τα προϊόντα της: τα προβλήματά της, ισχυρίστηκαν, οφείλονται περισσότερο στη μορφή της εταιρικής της σχέσης με τη μητρική «Κολιός».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Κ. Κογκαλίδης, είναι άξιον απορίας πώς ζητείται η υπαγωγή στο άρθρο 99, όταν «καθημερινά βγαίνουν από το εργοστάσιο 120 φορτηγά με προϊόντα της ΑΓΝΟ [...] και το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης, η οποία διπλασίασε τον τζίρο της τα τελευταία εννέα-δέκα χρόνια, έχει συσσωρευμένα ρεπό και άδειες», επειδή δεν προλαβαίνει -λόγω φόρτου εργασίας- να τα χρησιμοποιήσει.

Πέραν του Σωματείου Εργαζομένων και δεκάδων κτηνοτρόφων, παρεμβάσεις κατά του αιτήματος υπαγωγής έγιναν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και πιστωτές-προμηθευτές, οι οποίοι θεωρούν υπερβολικό το «κούρεμα» κατά 85% των οφειλών της γαλακτοβιομηχανίας (σ.σ. εκ των οποίων 17,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΑΤΕ, που έχουν καταγγελθεί και περίπου 3,5 εκατ. σε οφειλές σε εργαζόμενους/ασφαλιστικά ταμεία).

Αντίστοιχα, παρεμβάσεις υπέρ του αιτήματος έγιναν από 92 εκ των 380 εργαζομένους και 25 διανομείς.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων δύο-τριών μηνών, ως είθισται σε τέτοιες υποθέσεις.

Μέχρι την έκδοση της απόφασης, το δικαστήριο διατηρεί την προσωρινή διαταγή, με την οποία αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της ΑΓΝΟ, εξαιρουμένων όμως όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά επιπρόσθετα και των παραγωγών (κτηνοτρόφων).

Εν αναμονή των εξελίξεων, τα νερά τάραξε δήλωση του συνηγόρου της ΑΓΝΟ, ότι η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τρεις υποψήφιους επενδυτές, μεταξύ των οποίων το επενδυτικό κεφάλαιο Interglobe, με έδρα το Λουξεμβούργο.

Αν οι συζητήσεις τελεσφορήσουν, η είσοδος επενδυτή θα απαλλάξει την εταιρεία από σημαντικό μέρος των χρηματοοικονομικών της «βαριδίων».

Υπενθυμίζεται ότι οι 380 εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ πραγματοποιούν κυλιόμενες απεργίες από τις 18 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα πολλών μηνών, αφού -όπως υποστηρίζουν- η εταιρεία τούς οφείλει χρήματα ακόμη και από τη μισθοδοσία του περσινού Νοεμβρίου.