xyta_mavroraxi_2.jpg

Τσουχτερές οικονομικές επιβαρύνσεις προβλέπονται για όσους δήμους δεν προσαρμοστούν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί διαχείρισης των απορριμμάτων, από το 2014. >>>

Και οι δήμοι της Θεσαλονίκης θα κληθούν να πληρώσουν ειδικό τέλος ταφής, ύψους 35 ευρώ, για κάθε τόνο μη επεξεργασμένων αποβλήτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας, ο Χώρος Υγεινομικής Ταφής επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των δήμων του νομού μέχρι το καλοκαίρι.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ημερίδα για την ανακύκλωση που διοργάνωση η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωση.

Ειδικά για το θέμα της ανεπάρκειας των χώρων του ΧΥΤΑ, υπογραμμίστηκε ότι έχει δρομολογηθεί η κατασκευή δύο νέων κυψελών στο χώρο, που θα λύσει το πρόβλημα, όμως έχουν προκύψει δυσλειτουργίες με την ανάδοχο εταιρία. Όπως είπε, στην ημερίδα, ο νέος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Γεράνης, αυτή θα είναι και η πρώτη του προτεραιότητα, με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Από πλευράς του δήμου Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, υπογράμμισε πως ο δήμος έχει προωθήσει ιδιαίτερες δράσεις για τον τομέα της ανακύκλωσης κι έχει αναπτύξει 3.000 ειδικούς κάδους σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Πρόσθεσε πως, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, οι κάδοι αυτοί θα γίνουν 4.000, με την ανάπτυξη και άλλων σε Σαράντα Εκκλησιές και Άνω Πόλη. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης, δε, θα ολοκληρωθεί με την παραλαβή μικρών απορριμματοφόρων, που θα κινούνται στους στενούς δρόμους της Άνω Πόλης και των Σαράντα Εκκλησιών, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.