skouries_diamartyria_02.jpg

Συγκέντρωση, στη Μεγάλη Παναγιά της Χαλκιδικής, πραγματοποιούν, σήμερα στις 11 το πρωί, κάτοικοι της βόρειας Χαλκιδικής, με σκοπό να εναντιωθούν στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», στις Σκουριές Χαλκιδικής. >>>

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι με την επένδυση συντελείται ένα οικολογικό έγκλημα, αφού η περιοχή θα πληγωθεί ανεπανόρθωτα από τη δραστηριότητα της εταιρίας, κατά την εξόρυξη χρυσού.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Στρυμονικού κόλπου, τονίζουν ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μία λυσσαλέα προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης» τους και κάνουν λόγο για «ανελέητο και πρωτοφανές κυνηγητό που στόχο έχει να κάμψει το ηθικό όλων των κατοίκων της Χαλκιδικής και της βόρειας Ελλάδας που αντιτίθεται στην καταστροφή».

Για την επίθεση με μολότοφ, πριν μια βδομάδα, στο εργοτάξιο της εταιρίας στις Σκουριές, υποστηρίζουν ότι «είναι αποτέλεσμα της βίαιης πρακτικής και διαχείρισης από πλευράς του κράτους, της αστυνομίας και των οικονομικών συμφερόντων και οι ηθικοί αυτουργοί δεν θα πρέπει να αναζητούνται ανάμεσά» τους.

Στη συγκέντρωση αναμένεται να πάρουν μέρος και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, καθώς υποστηρίζουν ότι στοχοποιείται η δράση του κόμματος και συνδέεται άδικα με ενέργειες όπως η πρόσφατη επίθεση με μολότοφ στο εργοτάξιο της εταιρίας. Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι στη Χαλκιδική «συντελείται ένα διπλό έγκλημα, οικολογικό και οικονομικό, προϊόν πρωτοφανούς σκανδάλου που ξεκινά από το 2003, απέναντι στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν ένα δίκαιο αγώνα για την υπεράσπιση της ποιότητας της ζωής της δικής τους και των επόμενων γενιών».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, επισημαίνεται ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι «να προστατεύσει 'με κάθε κόστος' συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και να αποκρύψει το μέγιστο οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή, αλλά και να στοχοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες στο σύνολό τους».

Στη διαμαρτυρία αναμένεται να πάρουν μέρος και αντιεξουσιαστές, οι οποίοι καλούν σε προσυγκέντρωση, στις 9 το πρωί, στην Καμάρα, μέσω γνωστού διαδικτυακού ιστότοπου. Στη συνέχεια θα μεταβούν στη Χαλκιδική με λεωφορεία.